Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända fotografen som skapar bildmagi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Foto: Jelena Sjumilova
Jelena Sjumilova.
Foto: Privat
1 / 16

Med sina bilder tar hon oss in i en magisk värld, där huvudpersonerna är hennes två söner och deras vänner bland djuren.

Den tidigare helt okända ryska fotografen och mamman Jelena Sjumilova, 32, gör nu sensation på nätet.

Hennes bilder skildrar barnens liv på en rysk gård på ett sätt som kanske aldrig gjorts tidigare. De har gripit tag i och fängslat människor över hela världen.

– Jag tillbringar all tid med mina barn och min hund och därför var det naturligt att börja fotografera dem. Men jag har också många andra projekt som jag hoppas kunna förverkliga, säger hon till Expressen.se.

Jelena Sjumilova började fotografera för bara ett och ett halvt år sedan - och nu har hon fått ett genombrott hon inte kunnat drömma om. Här berättar hon hur det gick till.

Hon bor halva året med familjen utanför Moskva, och den andra halvan på ett jordbruk vid stranden av sjön Brosno i Tverdistriktet, 550 kilometer väster om huvudstaden. Hon vill inte prata om maken och hans yrke. De har två söner, Jaroslav, 5, och Ivan, 2.

Stark önskan

Jelena utbildade sig till arkitekt och arbetade tio år i det yrket. Men sedan pojkarna fötts fick hon svårt att kombinera det med familjelivet. Hon berättar:

– Därför började jag fotografera, berättar hon. Det var för bara ett och halvt år sedan. Jag kan inte förklara hur det gick till. Jag bara kände en stark, obegriplig önskan att göra det. Det var som om min inre röst sa till mig att jag kunde göra det.

Hon fotograferade det som är hennes liv, det som hon har omkring sig: sönerna och deras vänner bland djuren på gården, som hundar, kaniner, ankor och katter. Hon var nybörjare men läste massor av teori, i böcker och på nätet, om fotografering och bildbehandling.

– I början gick det väldigt dåligt men jag fortsatte och jobbade. Jag har lagt ner mycket tid på det, och nu har jag lyckats. Det viktiga för mig är tillfredsställelsen jag får när jag uppnår resultat jag inte kunde tänka mig.

Naturligt ljus

Sönerna förstår naturligtvis inte vad som händer.

– Jag försöker undvika att göra så att de på något sätt poserar. De är helt enkelt vana att mamma hela tiden går med kameran i handen och fotograferar dem.

Vad vill du säga med dina bilder?

– Jag försöker uttrycka sinnesstämningar, inte bara för att andra ska förstå dem, utan för att jag vill visa bilder som jag själv ser dem. Jag kan inte förklara det tydligt. Det har med en inre önskan att göra.

Jelena föredrar att fotografera i naturligt ljus, både inomhus och utomhus.

– Ljuset betyder allt för mig, eftersom allt vi ser beror på det. Också när jag inte fotograferar studerar jag alltid ljuset, hur det faller på olika föremål.

Nya teman

Jelena är naturligtvis överlycklig över det våldsamma intresset kring henne som fotograf.

– Jag kan fortfarande inte förstå det.

Hittills har hon fotograferat sina barn och deras värld. Nu är hennes plan att också fortsätta fotografera nya teman.

– Jag hoppas kunna arbeta också med många andra och omväxlande projekt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.