Det var ett historiskt besked som kom på onsdagsmorgonen den tionde juni förra året.
Palmegruppen, och dess chefsåklagare Krister Petersson, hade kallat till presskonferens och presenterade en misstänkt mördare.
– Det handlar om Stig Engström, sa Petersson.
I en ny SVT-dokumentär, ”Palmemördaren”, har producenten Lars Olof Lampers tittat närmare på anklagelserna mot Engström.
Han hade varit aktuell i Palmeutredningen redan 1986 men försvann i samband med det så kallade PKK-spåret.

”En kuf”
I dokumentären avslöjas nu ett flertal ljudupptagningar inifrån det så kallade Palmerummet under 1986 och 1987. På dessa utredningsmöten diskuterar utredarna, ofta med hånfulla kommentarer, Stig Engström och hans påstådda roll på brottsplatsen.
Han anses vilja förstora upp sin roll och på en av inspelningarna, som Expressen tagit del av i sin helhet, avfärdas Engström med följande ord av poliserna:
– En kuf.
– Ja det är det verkligen.
I en annan inspelning säger en polis om Engström:
– En elefant till som vill vara med och dansa.
På en bandupptagning den tolfte februari 1987 avfärdades han helt som tänkbar gärningsman:
– Ja han är ju kvar som varande på brottsplatsen men det finns ju ingen anledning att hålla på och jobba med honom separat inte, säger en polis.
– Då för vi av honom alltså.
”Då är han gärningsmannen”
Denna syn på Engström ledde fram till att han aldrig kartlades på allvar.
Vid några tillfällen diskuterades han dock som tänkbar mördare:
– Om han inte ljuger då har han varit där. Då har han ju varit där på brottsplatsen, säger en polis på ljudupptagningarna.
– Då är han gärningsmannen.
Och vid ett senare möte säger en utredare:
– Jag kommer inte ifrån att det är Engström som springer där uppe. Det är Engström som springer i trapporna, det är Engström som springer där uppe.
Någon grundlig utredning av Engström blev det dock aldrig. Då.
Lars Olof Lampers som står bakom den nya dokumentären menar att förvirringen och oklarheterna kring Engström på ljudupptagningarna belyser bristen i att han aldrig kartlades på allvar - och då kanske kunnat avfärdas som möjlig gärningsman.
– Det stora problemet är att de inte gjorde någon riktig rejäl kartläggning av vittnena på brottsplatsen. Oavsett om Stig Engström var möjlig gärningsman eller inte.
Bättre alternativa förklaringar
Lars Olof Lampers sammantagna bild är han är mycket tveksam till Engström som möjlig gärningsman, både vad gäller hans personlighet och med de konkreta uppgifter som finns som grund.
– Jag menar att på alla de punkter där man kan misstänkta honom för mordet, på alla de punkterna kan man hitta alternativa förklaringar. Och i många fall är de förklaringarna bättre och mer logiska än de som åklagaren kommit med.
En omständighet som särskilt lyfts fram i SVT-dokumentären, av försvarsadvokaten Johan Eriksson, är vittnesuppgifter från Engström i relation till vittnet Lars Jeppssons uppgifter.
Denna teori tyder på att Engström stod kvar vid brottsplatsen när en annan person flydde därifrån. Stig Engström beskrev i förhör en person med Jeppssons klädsel vid exakt den position där Jeppsson placerar sig själv vid en viss tidpunkt. Det skulle betyda att Engström stod nära mordplatsen då en annan person, den i så fall verklige mördaren, flydde därifrån.
– En iakttagelse över vittnet Jeppsson, både till klädsel och placering, som helt stämmer överens med andra iakttagelser och Jeppssons egna uppgifter om var han befann sig när han stod vid den där baracken vid flyktvägen, säger advokat Eriksson.
– Den är svår att komma ifrån.
Advokaten: ”Obehagligt”
Advokaten är kritisk till utpekandet av Engström.
– Jag tyckte att det kändes obehagligt att peka ut en person vid namn på det sättet faktiskt.
I dokumentären medverkar också bland annat vänner till Engström som, liksom en rad tidigare anhöriga, avfärdar honom som möjlig gärningsman.
– För mig är det helt omöjligt att Stig skulle kunna gjort det här, säger tidigare grannen och vännen Sten Fylkner.
Chefsåklagaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander har avböjt medverkan i SVT-dokumentären.
Petersson har i ett tidigare mejl till Expressen kommenterat:
– Vi var medvetna om att vilket beslut vi än kommit fram till, så skulle spekulationerna fortsätta.
Sedan tidigare utreds Peterssons hantering av Palmeärendet av JO.