Chefsåklagaren Krister Petersson har fått mycket kritik efter förmiddagens pressträff.
Flera rättsexperter har dömt ut åklagarens ”slutsatser” och Leif GW Persson kallade onsdagens Palme-besked en ”en kolossal besvikelse”.
Petersson säger dock, i en intervju med Expressen, att Palmegruppen har varit eniga om slutsatserna.
– Det här har vuxit fram under resans gång och vi har diskuterat det otaliga gånger inom gruppen. Och vi har kommit fram till att detta är något vi alla står för och vi är eniga om de resultaten som har presenterats i dag på pressträffen.
Ett antal brev har kommit in i utredningen
Petersson berättar nu också om bakgrunden till uppgifterna om att flera av Stig Engströms släktingar DNA-testats.
– Vad det handlar om är att i utredningen har det inkommit ett antal brev från människor som säger saker och ting kring mordet. Vi hade grund att anta att det kunde vara Stig Engström som skrivit de här breven och försökte då få fram DNA från anhöriga till honom som var i livet. Och kunna jämföra det med DNA som vi säkrade från de här breven.
– Tyvärr gav inte det ett positivt resultat och gav oss inget närmare beträffande DNA-utredningen.
Petersson berättar att breven var ”bekännelsebrev”.
– Det var bekännelsebrev, att de hade gripit fel person, när det gäller Christer Pettersson och liknande. Att vi skulle titta på något annat ställe.
Han säger, på frågan om han tror att Engström trots allt skrev breven:
– Som det är nu kan jag säga att de DNA-spår vi hade talar inte för att det var Engström, så jag får lämna den frågan öppen.
Åklagaren om vapnet: ”En Magnum-revolver”
Petersson berättar nu också att det vapen som provskjutits, och som tillhörde Stig Engström vän, var en Magnum-revolver.
– Det var en Magnum-revolver. Och det var, vill jag minnas, en Smith & Wesson.
Vapnet hittades i kartläggningen kring den avlidna vapensamlaren. En kontakt togs med hans dotter varpå de sålda vapnen spårades genom olika vapenhandlare.
– Då hittade man ett vapen som var av aktuell kaliber och det skickades ner till NFC för provskjutning, och det gav inget entydigt resultat i endera riktningen.
Resultatet blev ”0”, det vill säga det att vapnet inte går att utesluta.
– Problemet är, som NFC säger, att med dagens teknik kan man inte förmodligen binda kulan till ett vapen och det är det jag kan hålla mig till till.
”Det verkar inte orimligt”
Petersson lyfter i övrigt fram att Engström hade vapenvana, var medlem i skytteföreningar, hade en militär bakgrund och en granne med stor vapensamling.
– Det verkar inte orimligt på det sättet att han kunnat skaffa ett vapen.
Han betonar att vapensamlaren aldrig har varit misstänkt för något brott och att Engström kan ha ”fått låna eller tagit ett vapen”.
Petersson bekräftar också Expressens tidigare uppgifter om den påslagna dator som hittades när Engström påträffades död i bostaden och som också senare förstörts.
– Jag har självklart intresserat mig för den datorn. Det hade varit väldigt intressant att få veta vad den innehöll.
Hann aldrig förhöra Lisbet Palme
I Palmegruppens kartläggning av Skandiamannen har man också, vilket Expressens tidigare rapporterat om, granskat Palmekritiska grupper och andra organisationer, bland annat det Nato-kontrolerade nätverket Stay Behind.
– Vi har dessutom tittat på andra grupperingar som Stay behind och liknande företeelser men har inte kunnat hitta några spår mot Stig Engström. Det tolkar vi som att han troligen inte har ingått i någon konspiration eller någon större sammansvärjning. Men jag kan inte helt och hållet utesluta det.
Petersson beklagar också att Palmegruppen aldrig hann förhöra Lisbet Palme före hennes bortgång.
Vad hade ni velat fråga henne?
– Bland annat de här uppgifterna som tydligen inte har ställts i utredningen. Engström säger ju att han pratar med Lisbet Palme om den här med signalementet med blå täckjacka och det hade varit intressant att höra henne säga att om hon hade en sådan diskussion, eftersom hon aldrig nämnt ett ord om det i tidigare utredning.
– Det är bland annat en sådan sak som jag hade velat gå igenom med henne.