Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okänd kvinna stoppade knivmannen i Vetlanda

Henrys son var en av de drabbade i Vetlanda: "Jag känner av det ännu".
”Kvinnans agerande gav polisen en guldsits”, säger en person med insyn.
Foto: SVEN LINDWALL
Två män attackerades vid en Willys-butik.
Foto: SVEN LINDWALL
Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL

Onsdagens knivattack i Vetlanda kunde ha drabbat fler om polisen inte fått oväntad hjälp av en förbipasserande kvinna.

De hittills okända uppgifterna har väckt reaktioner i kommunen.

– Den här kvinnan är en hjälte, säger en person med insyn.

Det var i onsdags som sju personer utsattes för knivattacker på olika platser i Vetlanda, i det som först misstänktes vara ett terrordåd.

En 22-årig man kunde gripas av polisen och häktas för försök till mord.

Flera av offren vårdas ännu med allvarliga, men inte livshotande, skador på sjukhus.

Enligt hittills okända uppgifter hade fler kunnat drabbas om det inte hade varit för en förbipasserande kvinnas agerande.

– Kvinnan följde efter gärningsmannen en lång väg, hon fotade honom och hade hela tiden kontakt med polisen, säger en person med insyn i den pågående utredningen.

Dådet i Vetlanda har lett till en debatt om polisens brist på bemanning i glesbygdskommuner.
Foto: JENS CHRISTIAN

Kommundirektören Magnus Färjhage bekräftar uppgifterna men hänvisar till polisen som i sin tur bollar frågan vidare till åklagaren.

– Hur själva gripandet gått till är detaljer som finns i förundersökningen. De frågorna hänvisar vi nu till åklagaren som är förundersökningsledare i ärendet, säger Tommy Thorngren som är pressansvarig polisregion Öst.

Attacken började i området vid Resecentrum i Vetlanda.
Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen har hyllats för sin insats i gripandet av den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda. Samtidigt som myndighetens brist på bemanning i området och i glesbygdskommuner generellt kritiserats.

De nya uppgifterna väcker starka reaktioner bland personer som jobbar i kommunhuset, som känner stor tacksamhet efter kvinnans agerande.

”Gav helt klart polisen en guldsits”

– Det gav helt klart polisen en guldsits, som ändå kunde hitta den misstänkte snabbt trots att Vetlanda saknar bemannat kontor, säger en källa till Expressen.

Den polispatrull som var först på plats efter attackerna i Vetlanda kom 16 minuter efter larmet och körde från grannkommunen Eksjö.

Expressen har sökt kammaråklagare Adam Rullman som hänvisar till ett pressmeddelande där han säger:

– Utredningen är inne i ett intensivt skede och det pågår sedvanliga förundersökningsåtgärder som tekniska undersökningar samt förhör med såväl målsäganden, vittnen och med den misstänkta gärningsmannen. Vad som framkommer vid dessa undersökningar är inget vi kan gå ut med i nuläget. Vi kan inte heller kommentera olika uppgifter om detaljer i utredningen utan måste nu lägga allt fokus på att komma vidare i förundersökningen.

Minuterna som skakade Vetlanda – det här hände

Den 3 mars inträffade det ofattbara i småländska Vetlanda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.