Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okänd kvinna hittades sovande i riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En kvinnan hittades sovandes i riksdagen - hon omhändertogs av polis.
Foto: Martina Huber

STOCKHOLM. Riksdagen ska vara fredad – där ska ingen obehörig kunna komma in. Men i tisdags morse hittade en städare en okänd sovande kvinna i en möteslokal, skriver Aftonbladet.

Enligt uppgift till tidningen hade hon lämnat urin, spyor och avföring efter sig. Hur hon kommit in är ett mysterium och nu ifrågasätts säkerheten.

– Här har något gått riktigt fel. Det kan hända att någon lyckats slinka in, ett tekniskt fel med någon dörr eller att någon har släppt in henne, säger Lennarth Ädel på säkerhetsföretaget Tempest Security till tidningen.

Kvinnan omhändertogs av polis av polis enligt vårdlagen.

Polisanmäld

Händelsen har polisanmälts och enligt John Arentoft, säkerhetschef på riksdagen, har det även internt inletts en utredning kring hur kvinnan kan ha tagit sig in.

– Det är inte första gången någon obehörig hittas i våra lokaler och avvisas. I bland hittar vi till exempel besökare som har gått vilse eller kommit bort från sina besöksgrupper. Vi utreder nu om vi kan spåra hur kvinnan har tagit sig in, om hon till exempel har varit del av någon besöksgrupp, säger John Arentoft till TT.

Riksdagen hade också ett inbrott för ett halvår sedan, då det stals en dator och en polisanmälan upprättades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.