Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Okänd kvinna försökte ta 20-åriga Linas bebis

Lina Frölen, 20, och hennes tvillingpojkar. Foto: Privat
Lina Frölen vill varna andra föräldrar på stan. Foto: Privat

En okänd kvinna plockade upp 20-åriga Lina Frölens son ur barnvagnen – och försökte gå i väg med barnet. 

När hon larmade polisen om händelsen fick hon till svar att det inte var brottsligt.

Nu ska polisen utreda samtalet för att se om bedömningen var felaktig.

– Det var jätteläskigt, säger Lina Frölen om händelsen.

Det var i slutet av februari som Lina Frölen, 20, var ute och gick med barnvagnen vid lunchtid i centrala Gävle tillsammans med sin sambo. Enligt henne är det vanligt att folk är nyfikna på tvillingpojkarna, och även den här dagen kom en ung kvinna fram till barnvagnen när de var vid Rådhustorget.

– Vi är vana att folk tycker att det är spännande med tvillingar, men vi fick inget svar från kvinnan när vi försökte hälsa. Sedan böjde hon sig fram mot en av pojkarna, lyfte upp honom och försökte gå, säger Lina Frölen.

När hon insåg att kvinnan var på väg bort med pojken ryckte hon instinktivt tag i kvinnans jacka och slet tillbaka sin son.

– Jag frågade vad fan hon höll på med, men fick inget svar. Hon tittade på mig och sa till slut ”jag ska gå nu”. Hon verkade som att allt var normalt. Det var inte hotfullt eller aggressivt. Hon bara tog upp honom och skulle gå. 

Främling gick i väg med Linas bebis i Gävle

Chockade av händelsen tog sig de unga föräldrarna snabbt till barnavårdcentralen, dit de var på väg för ett rutinmöte. Därifrån larmade de polisen – men svaret blev att kvinnan inte hade begått något brott. 

Lina Frölen ställer sig frågande till polisens bedömning.

– Vi ringde polisen direkt men fick svar att det inte var något brott. Det känns lite konstigt. Det är inte okej att något sådant här händer, det var jätteläskigt, säger hon.

Hon publicerade ett inlägg på Instagram om händelsen som snabbt fick stor spridning i sociala medier, där hon varnade föräldrar från att låta främlingar nära deras barnvagnar. 

– Det är vanligt att folk kommer fram och vill gulla med barnen, men det kommer jag inte tolerera längre.

Polisen ska utreda samtalet

Katarina Häll, gruppchef på regionledningscentralen i polisregion Mitt, bekräftar samtalet mellan mamman och polisens operatör. De ska nu utreda om operatörens bedömning av händelsen kan ha varit felaktig.

”Vi har uppmärksammat ärendet och lämnat det till gruppen för särskilda utredningar för bedömning om något fel begåtts”, skriver Katarina Häll i ett mejl.

Samtidigt delar Gävlepolisens presstalesperson Mikael Hedström uppfattningen att kvinnans agerande inte kan betraktas som brottsligt.

– Som det har beskrivits kan man inte säga att det direkt är något brott. Tittar man på det juridiska är det svårt att se att det räknas som ett ofredande, kvinnan har inte haft något ont uppsåt som det beskrivs, säger Mikael Hedström.

– Det är däremot helt klart olämpligt att lyfta upp ett barn mot föräldrarnas vilja. Även om man är sugen på att gosa måste man fråga föräldrarna, så jag förstår att allmänheten reagerar. Jag hade inte heller tyckt om det om jag var ute med mitt barnbarn och någon tog upp det ur barnvagnen. Jag hade känt mig kränkt.