Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okänd handelsstad från Romarriket hittad i England

Speciella möblerna i slavrummet
Utgrävningar visar fyndet.
Foto: HS2 / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Det är en stor yta man jobbar med.
Foto: HS2 / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Varsamt växer den forna staden fram.
Foto: HS2 / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
En kruka från Romariket har hittats.
Foto: HS2 / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

En välmående handelsstad från Romarriket grävs fram norr om London – när landet påbörjar bygget av snabbtågsbanan, vilket the Guardian tidigare rapporterat om. 

– Den har verkligen potential att förändra vår förståelse för romartiden, säger James West som ansvarar för utgrävningarna.

Det har gjorts många fynd längs den blivande snabbtågssträckan mellan London och Birmingham i England. Fynden har bidragit till att över tusen arkeologer har jobbat med utgrävningar inför bygget under de senaste tre åren. Halvvägs mellan städerna i greveskapet Northamptonshire har de nu upptäckt vad som tros vara en gammal handelsstad.

– Fynden har verkligen potential att förändra vår förståelse för romartiden, säger James West från Mola Headland Infrastructure som ansvarar för utgrävningarna.

På platsen låg en stenåldersby innan romarna invaderade år 43 och då satte upp sina egna stenbyggnader. Den tidigare staden låg strategiskt längs en romersk väg och tros ha varit en välmående handelstad där invånarna kunde unna sig smycken, glaskärl och andra för tiden dyra föremål. 

Det har varit känt sedan 1800-talet att romarna hade haft bosättningar i området men fyndet av staden förvånar ändå experterna.

– Att avslöja en så välbevarad och stor romersk väg, samt så många fynd av hög kvalitet, har varit extraordinärt och berättar så mycket om människorna som bodde här, säger James West.

Arkeologerna här även hittat bojor på platsen vilket tyder på att den antingen förekom kriminalitet eller slavarbete i staden.

– Under dess glansdagar så ska hundratals personer ha bott i staden. Det är en väldigt stor bosättning, säger James West.

Se också:

”Först trodde jag att jag skulle få en miljon dollar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.