Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo tar över – ska utreda drönarna

En okänd drönare som beskrevs vara av militär typ flög över Stockholm city under lördagseftermiddagen. Det är i nuläget oklart hur länge drönaren befann sig i luften, men polisen uppger på söndagen att de har upprättat en anmälan mot skyddslagen.
Drönaren sågs flyga över Slottet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Ringhals.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

I helgen bekräftades drönare över kärnkraftverken i Sverige, och nu tar Säkerhetspolisen över utredningen.

Expressen kunde också berätta hur en drönare ”av militär typ” sågs över Slottet.

Drönaren har fångats på film, och efter händelserna arbetar kärnkraftverken efter en förhöjd hotbild, skriver Aftonbladet. 

Klockan 15.20 på lördagseftermiddagen fick polisen in larm om att en drönare flög över Stockholms city.

Enligt Expressens uppgifter åkte drönaren över Slottet och upptäcktes av högvakten. Den beskrivs enligt uppgifterna vara två meter bred och ”av militär typ”. Säpo har informerats, erfar Expressen.

Polisen vill inte gå in närmare på hur drönare flög, men säger att den åkte över de centrala delarna av Stockholm. 

– Det är ett brott mot skyddslagen eftersom statschefen, regeringen, UD och centrala statsledningen är där. Så där är det flygförbud med drönare, säger polisens presstalesperson Ola Österling. 

Aftonbladet rapporterar att drönaren fångades på film.

Samtidigt arbetar kärnkraftverken efter en förhöjd hotbild, enligt tidningen, efter att rapporter om drönare kom från Forsmark, Oskarshamn och Ringhals under fredagskvällen.

På måndagen meddelar polisen i Norrbotten att de utreder misstänkta drönarflygningar över flygplatserna i Kiruna och Luleå i torsdags och fredags.

”I dagsläget finns ingen misstänkt”, skriver de i ett pressmeddelande.

Säpo tar över utredningen

På måndagen tog Säkerhetspolisen över utredningen kring drönarna över kärnkraftverken, skriver Säpo i ett pressmeddelande. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift, och utredningen leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Drönaren som syntes vid Forsmarks kärnkraftverk var enligt polisen av ”större modell” och kunde stå emot vinden.

– Det var ganska kraftig vind på platsen just då, det krävs ganska mycket att hålla en sådan uppe och då måste den vara av kraftigare modell, sa Petra Blomqvist, presstalesperson hos polisen i region Mitt på lördagen.

Det är i nuläget oklart hur länge drönaren kring Slottet och riksdagen befann sig i luften.

Polisen uppgav i samband med observationen att det inte är ovanligt med drönare över Stockholm.

– Vi har tidigare haft en del turister som flugit drönare över Drottningholm. Men då är det turister som vill ta fina bilder som inte känner till bestämmelserna, och gör det av oaktsamhet, sa presstalespersonen Ola Österling då.

Säpo: ”Aktivt involverade”

Polisen beslutade även att hantera drönarincidenterna som en nationell särskild händelse.

Säkerhetspolisen sa i helgen till Expressen att de arbetade tillsammans med både polisen och Försvarsmakten med anledning av drönarincidenterna.

– Vi bistår i dagsläget polismyndigheterna med underrättelseinhämtning och flera av våra verksamhetsområden arbetar med den här frågan, sa Karin Lutz, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Säpo ville då däremot inte gå in på ytterligare detaljer kring incidenten vid Slottet.

”När det gäller ärendena med drönaröverflygningar vid tre kärnkraftverk görs bedömningen att de är av sådan art att förundersökningar tas över från Polismyndigheten för att kunna utreda händelserna närmare”, skriver Säpo i pressmeddelandet.

Fotnot: I en tidigare version av texten återgavs uppgifter från Aftonbladet om att polisen ”utlyst” en förhöjd hotbild. Rätt är att kärnkraftverken arbetar utifrån en förhöjd hotbild efter drönarna, uppger tidningen nu.

Polisen: Drönare över flera kärnkraftverk 

Vid Forsmark bekräftar polisen att det observerats en drönare av större modell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.