"Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, Foto: Marcus Ericsson/T!"Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, Foto: Marcus Ericsson/T!
"Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, Foto: Marcus Ericsson/T!
"Vi är skeptiska till mycket av det regeringen gör, och att de lägger förslag som de vet kommer öka sjukfrånvaron och kostnaderna" säger Johan Forssell, M, talesperson gällande socialförsäkringar."Vi är skeptiska till mycket av det regeringen gör, och att de lägger förslag som de vet kommer öka sjukfrånvaron och kostnaderna" säger Johan Forssell, M, talesperson gällande socialförsäkringar.
"Vi är skeptiska till mycket av det regeringen gör, och att de lägger förslag som de vet kommer öka sjukfrånvaron och kostnaderna" säger Johan Forssell, M, talesperson gällande socialförsäkringar.

Ökade kostnader för Försäkringskassan

Publicerad

Försäkringskassan räknar med många ökade kostnader fram till 2020. Det visar en ny prognos - som lyfter fram flyktinginvandringen som huvudorsak.

– Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, till SVT.

Men Moderaterna riktar skarp kritik mot regeringens politik.

Ökade utgifter till följd av en större, och sjukare, befolkning. Det prognostiserar Försäkringskassan med fram till 2020.

– Prognoser är alltid osäkra men denna gång innebär migrationen en extra osäkerhetsfaktor. Vi vet inte hur många människor som kommer till Sverige och inte heller i vilken utsträckning de kommer ta del av de förmåner som förutsätter att man har sjukpenninggrundande inkomst, säger Elisabeth Hopkins, prognoschef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Utgifterna för sjukpenning, vårdbidrag och handikappersättning väntas tillsammans öka med cirka 900 miljoner.

"Väldigt märkligt"

Johan Forssell är talesperson gällande socialförsäkringar för Moderaterna. Han är mycket kritisk till regeringens politik på området.

– Den här prognosen bekräftar bara det vi har sett, att kostnaderna för sjukförsäkringarna ökar väldigt snabbt. Vi är skeptiska till mycket av det regeringen gör, och att de lägger förslag som de vet kommer öka sjukfrånvaron och kostnaderna.

Du pratar om att de tar bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen?

– Ja. Regeringens egna myndigheter, en stor mängd experter och forskare har ju avrått regeringen. Det är väldigt märkligt.

I stället vill Moderaterna bland annat införa en ny karensdag vid dag 15. Dessutom skulle Moderateras förslag om att skära ner på välfärden för personer med temporära uppehållstillstånd göra stor skillnad, enligt Forssell.

"Stora möjligheter"

Men regeringen menar att de ökade utgifterna bara handlar om att befolkningen har ökat, vilket är positivt.

– Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige och det är ju i sig något det ligger väldigt stora möjligheter i, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till SVT.

Så här säger hon om Moderaternas förslag om försämrad välfärd för de med temporära uppehållstillstånd:

– Vi har länge i Sverige varit överens om att barn som växer upp i Sverige ska kunna känna trygghet och ha det bra ekonomiskt. Jag tror sällan att det är en lösning att göra människor fattigare, eller att barn som växer upp i ett land ska ha olika villkor, säger Strandhäll till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag