Vladimir Putin säger att Ryssland har bombat IS och Nusra-fronten Foto: Alexei NikolskyVladimir Putin säger att Ryssland har bombat IS och Nusra-fronten Foto: Alexei Nikolsky
Vladimir Putin säger att Ryssland har bombat IS och Nusra-fronten Foto: Alexei Nikolsky
Ryssland intensifierade sina bombningar i Syrien inför vapenvilan. Foto: Alexander KotsRyssland intensifierade sina bombningar i Syrien inför vapenvilan. Foto: Alexander Kots
Ryssland intensifierade sina bombningar i Syrien inför vapenvilan. Foto: Alexander Kots

Ökade bombningarna inför vapenvilan

Publicerad

De stridande parterna i Syrien-konflikten enats om ett två veckor långt eld upphör.

Men med bara timmar kvar till vapenvilan intensifierade Ryssland sina bombningar mot syriska rebellfästen, rapporterar BBC.

Eld upphöret inleddes vid midnatt natten mot lördag.

Nästan 100 rebellgrupper har enats om att respektera den två veckor långa vapenvilan som förhandlats fram av bland andra USA och Ryssland. Vid midnatt lokal tid trädde den i kraft, men bara några timmar innan rapporteras Ryssland intensifiera bombningen av grupper man säger sig ha identifierat som terrorister.

– De är mer intensiva än vanligt, säger Rami Abdel Rahman, chef för människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights monitoring group, om flygangreppen mot rebellfästen i Ghouta öst om Damaskus.

Organisationen uppger att även den rebellkontrollerade förorten Douma blivit bombad. Det ska ha lett till åtta dödsfall, varav fyra barn. Den syriska regeringen ska också ha beskjutit området – som är ett tillhåll för gruppen "the Army of Islam".

Många fallgropar

Men Vladimir Putin säger under fredagen att han angripit IS, den al-Qaida-anknytna Nusrafronten och andra extremistgrupper som FN:s säkerhetsråd gett grönt ljus om att strida mot.

Den amerikanske presidenten Barrack Obama har tidigare sagt att överenskommelsen bygger på att de krigande parterna, inklusive Ryssland och den syriska regeringen, lever upp till sina åtaganden.

– De kommande dagarna kommer att bli kritiska, och världen ser på, säger han till BBC.

Men planen om ett eld upphör har omgärdats av flera frågetecken. Terrorklassade grupper – däribland IS och Nusrafronten – är inte inkluderade i avtalet. En annan fallgrop är att Turkiska ledare kräver att milisen YPG ska räknas som en terrorgrupp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag