Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad smittspridning i Oslo – ”Bekymrad”

Ny studie på Danderyds sjukhus: ”Väldigt positiva resultat”.
Assisterande hälsodirektör på Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, är inte nöjd med smittspridning som nu finns i landet. Han vill att invånarna Oslo tar ett större ansvar.Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Antalet coronafall fortsätter att öka kraftigt i Norge. Bara den senaste veckan har smittoantalet i Oslo fördubblats. 

– Det ser ut som om det hela tiden dyker upp nya lokala utbrott, säger Espen Rostrup Nakstad, assisterande hälsodirektör på Helsedirektoratet. 

Efter en längre period med liten smittspridning, fortsätter nu antalet coronafall att kraftigt öka i Norge. Det senaste dygnet har det rapporterats in 68 nya infektionsfall, enligt en översikt från Oslos kommun. Det är fram för allt en yngre åldersgrupp, personer mellan 20 till 29 år som smittats, det skriver Dagbladet. 

– Smittspridningen i Oslo kopplas till flera lokala utbrott, bland annat vid högskolorna. Då provtagningen till stor del är kopplad till smittspårning av de enskilda utbrotten, så det kommer att vara dagliga variationer i statistiken, förklarar Espen Rostrup Nakstad enligt Dagbladet.

En stad med stor smittspridning av coronaviruset benämns som röd, och Espen Rostrup Nakstad är orolig för att Oslo är kan hamna där, det skriver Dagbladet. 

– Oslo kan bli en av de rödaste städerna i hela Europa, säger han.

Oroande utveckling

Norge har under en lång period haft en väldigt låg smittspridning, men antalet antalet smittade börjar nu att kraftigt öka. Espen Rostrup Nakstad är inte nöjd med smittspridning som nu finns i landet, och vill att invånarna Oslo tar ett större ansvar.

– Vi är bekymrade för att antalet smittade i Oslo ökat stadigt den senaste månaden. Dels för att det är väldigt krävande att genomföra testning och smittspårningen med en så hög smittspridning, men det ökar också risken för ytterligare spridning i och utanför Oslo, säger Nakstad.

Tegnell svarar på om Sverige skulle ha gjort som Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.