Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökad smitta i Stockholm – hemisolering infört

Maria Rotzén Östlunds skarpa uppmaningar till stockholmarna efter allt fler fall av covid-19.
Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
På måndagen infördes hemisolering för dem som bor med en person med konstaterad covid-19.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / Dagens Nyheter

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Stockholms län. 

På måndagen infördes hemisolering för dem som bor med en person med konstaterad covid-19.

– Vi ser fortfarande en ökad smittspridning och tycker att hemisolering är ett bra verktyg för att se till att fler smittkedjor bryts, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Följ det senaste om coronaviruset

Isoleringen för hushållet gäller oavsett symptom i minst sju dagar och räknas från den dag som den smittade personen blev provtagen.

– Det innebär att man inte ska gå till jobbet eller gymnasiet. Man ska undvika sociala kontakter. Man ska inte gå i väg och träna och inga kvällsaktiviteter. Man ska hålla sig hemma kort och gott, säger Rotzén Östlund.

Barn undantagna

Barn i förskola och grundskola är undantagna reglerna.

– Föräldrar får gå och lämna på förskola och skola om man håller avstånd. Man får också införskaffa mat, men gärna på tider då det är så få som möjligt i affären.

De som berörs kommer att få information om det via regionens team som jobbar med smittspårning eller av den smittade personens läkare.

– Efter fem dagar rekommenderas de som är isolerade i hemmet att beställa hem ett prov och invänta svar innan man går ut och arbetar igen.

Ökad smitta

Förhållningsreglerna bygger på Folkhälsomyndigheten rekommendationer från den 1 oktober som är desamma för hela landet. Den som inte har möjlighet att jobba hemifrån kan söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

I fredags rapporterade Region Stockholm 855 nya fall under de tre föregående dagarna, vilket kan jämföras med 622 fall samma period veckan innan. Smittspridningen har sedan dess fortsatt att öka under helgen, enligt Rotzén Östlund.

– Vi har inte sett någon minskning. Hur stor ökningen är får vi se på tisdag eftermiddag, då vi har de senaste siffrorna.

Hör SL om coronaträngseln i Stockholmstrafiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.