Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökad risk för patienter – sjukhus granskas

Vården på landets sjukhus ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I synnerhet vården på akutsjukhusen sätts under luppen i den nationella tillsynen, som inleddes på fredagen.

Ivo konstaterar att sjukvården generellt har varit hårt belastad under coronapandemin. En konsekvens är ”ökade risker för patientsäkerheten”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Som första steg i tillsynen har Ivo begärt att alla regioner ska redovisa behovet av vårdplatser, både inom den somatiska och psykiatriska sjukvården. Såväl det aktuella behovet som behovet inom en femårsperiod ska redovisas.

Regionerna ombeds också redogöra för behovet av och tillgången till vårdpersonal inom olika yrkeskategorier. Även här ska regionerna redovisa den rådande situationen och en prognos för de kommande fem åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.