Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mindre alkohol – mer knark under pandemin

TIPS: Så pratar du om alkohol med barn
Rapporten från CAN visar att var fjärde ungdom känner ökad oro. Bilden är en genrebild.
Foto: Getty Images

Unga som har drabbats hårt av pandemin löper större risk att hamna i drogmissbruk, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. 

Rapporten visar att var fjärde ungdom känner ökad oro.

– Dessa ungdomar använder narkotika i större utsträckning, säger rapportförfattare Martina Zetterqvist till SR.

Det finns en ökad risk för drogmissbruk bland unga som har drabbats hårt av pandemin, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. 

– De som har påverkats av mer konflikter eller ökad oro exempelvis, har också använt mer narkotika, säger rapportförfattaren Martina Zetterqvist till Sveriges Radio. 

CAN fick fram resultatet genom intervjuer med drygt 4000 elever i årskurs två i gymnasiet.

En av tio upplever mer konflikter hemma och var fjärde elev känner ökad oro i stor utsträckning, under pandemin. 

Eleverna som har fått ett minskat socialt umgänge har också minskat sin alkoholkonsumtion.

– Alkoholkonsumtionen hänger ofta ihop med fester och kompisar i den här åldern, säger Martina Zetterqvist till SR. 

HUR SER UNGAS ALKOHOLVANOR UT?

Alkoholvanorna hos de riktigt unga har minskat till historiskt låga nivåer, de senaste åren, de på högstadiet och gymnasiet dricker mycket mindre nu. Man börjar inte dricka alkohol lika tidigt nu som tidigare. 


Över tid har de yngre generellt minskat sin alkoholkonsumtion, men det är fortfarande de unga vuxna (17-29 år) som dricker mest alkohol. Det är inte så förvånande att det är unga vuxna som dricker mest. I den här åldern upplevs ofta alkohol extra spännande och många lever fortfarande ett liv med mindre ansvar för andra än senare i livet. 


Även intensivkonsumtionen minskar generellt, även hos unga vuxna.  Att den minskat hos 17–29-åringar är särskilt positivt, dels med tanke på vilka framtida vanor som kan formas, men även vad gäller sociala skador som olyckor, våld och trafiknykterhetsbrott - sammanhang där unga ofta är överrepresenterade. Däremot är de unga vuxna fortsatt den grupp som intensivkonsumerar oftast.


Källa: IQ

Se även: 

Unga i Gällivare lider av psykisk ohälsa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.