Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad rädsla för p-piller bland svenska kvinnor

P-piller har varit ifrågasatta de senaste åren.Foto: Colourbox
Antalet oönskade graviditeter stiger eftersom fler kvinnor väljer att ha oskyddat sex.Foto: Colourbox

Rädslan för hormonella preventivmedel ökar bland svenska kvinnor över 30.

Samtidigt stiger antalet oönskade graviditeter – då fler kvinnor i stället väljer att ha oskyddat sex.

– Svenska kvinnor förlitar sig i större utsträckning på mindre säkra metoder och vi har en större andel kvinnor som inte använder någon metod alls, säger överläkare Helena Kopp Kallner.

P-piller har varit ifrågasatta de senaste åren efter att olika studier visat att de inte enbart leder till ökad risk för blodpropp och bröstcancer, utan även kan orsaka humörsvängningar och minskad sexlust.

En studie vid Lunds universitet som publicerades för en knapp månad sedan visade dessutom ett samband mellan bruk av hormonella preventivmedel och en ökad förskrivning av antidepressiva läkemedel till flickor och kvinnor i tonåren.

Fokuset på biverkningar har nu lett till en ökad rädsla för hormonella preventivmedel, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Rädslan dubbelt så stor som för fem år sedan

En ännu opublicerad studie vid Karolinska institutet i Solna där forskarna ställt ett antal frågor om preventivmedel till 1008 kvinnor under hösten 2017 visar att 20,8 procent av kvinnorna i åldern 30 till 39 år är rädda för hormonella preventivmedel, att jämföra 9,8 procent när samma studie gjordes fem år tidigare.

– Väldigt många kvinnor kommer till oss och säger att de inte vill använda hormoner. De har inget skäl till det, mer än en känsla av att de inte vill använda hormoner, säger Helena Kopp Kallner, forskare som står bakom studien och överläkare i gynekologi vid Danderyds sjukhus.

Hon fortsätter:

– Vi ser att användandet av hormonella preventivmedel går ner i Sverige medan det stiger i de flesta andra länder. Det får en direkt konsekvens i att vi får fler oönskade graviditeter än i de andra länderna.

Forskare: Känns stenåldersmässigt

Helena Kopp Kallner är medveten om att hormonella preventivmedel inte passar alla kvinnor, men är samtidigt kritisk till att så många svenska kvinnor väljer bort p-piller enbart på grund av rädsla.

– Jag skulle vilja att alla kvinnor är så välinformerade att de kan redogöra för sina skäl om man väljer att inte använda hormonella preventivmedel. Så upplever jag inte att det är i dag utan det är mer någon slags idé man har om att hormoner är av ondo, säger hon.

Majoriteten av de kvinnor som använder p-piller upplever att de mår bättre då hormonerna lindrar mensvärk, samtidigt som de långsiktigt kan minska risken för cancer för äggstockarna och i livmodern.

– Det är väldigt tråkigt när man ser att det är rädsla som styr kvinnors beslut kring preventivmedel, att man inte har tillräckligt med information om både för och nackdelar känns väldigt stenåldersmässigt, säger Helena Kopp Kallner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.