Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad lavinfara i fjällen – klass 4-varning utfärdad

Abisko. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det är stor lavinfara i fjällen. Allra längst i norr har Naturvårdsverket utfärdat en klass 4-varning i Abisko/Riksgränsenfjällen samt vid Kebnekaise.

Det är blåsigt i norra Lapplandsfjällen och det kommer kraftiga byar med regn eller snö. Enligt lavinprognosen är snötäcket redan före ovädret mycket svagt och känsligt och man förväntar sig ”både många och stora laviner” under tyngden av ny snö.

– Vårt råd är att inte bara helt hålla sig borta från all brant terräng, utan även att undvika att vistas nedanför sådan, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till SVT Nyheter Norrbotten.

I södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen råder betydande lavinfara, vilket motsvaras av en trea på riskskalan.

I Jämtlandsfjällen bedömer experterna att snöfall och hård vind gör det ”troligt” att det kommer att gå mänskligt utlösta laviner i brant terräng under tisdagen och skidåkare uppmanas vara mycket försiktiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.