Ökad kontroll på bad- hus efter övergreppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Landets badhus har ökad kontroll efter larm om sexövergrepp. På Eriksdalsbadet i Stockholm har en våldtäkt anmälts.
Foto: Mikael Sjöberg
På Växjö simhall utsattes två elvaåriga flickor för ett sexövergrepp.

Personalen på landets badhus har ökad kontroll efter rapporter som sexövergrepp.

Det handlar om fler badvakter, ökad kontakt med polisen och information till alla besökare.

– Även om de här händelserna är få till antalet, så är det hemskt för dem som blir utsatta för det, säger Hans Albrektsson, informationschef på badhuskedjan på Medley.

Den senaste tiden har tre fall av sexbrott rapporterats från landets badhus. På Eriksdalsbadet utökar polisen bevakningen efter att en våldtäkt anmälts, på Växjö simhall utsattes två elvaåriga flickor för ett sexövergrepp under söndagen och förra veckan greps en 16-åring i Uppsala, misstänkt för sexuellt ofredande.

Och på badhus och simhallar runtom i landet jobbar man intensivt för att förebygga sådana här händelser. Det visar en rundringning som Expressen har gjort.

– Vi har haft uppe det på arbetsplatsträffar, eftersom vi har sett skriverier. Så vi har en beredskap. Men vi har inga kända fall, säger Patrik Samuelsson, avdelningschef för bad i Umeå kommun.

Umeås bad jobbar alltid med säkerheten, säger han.

– Vi vill att alla våra besökare ska känna sig trygga, oavsett kön, religion och ålder. Vi har ständigt badbevakning.

"Vi vill att folk ska anmäla"

På kommunala Eriksdalsbadet i Stockholm har polisen numera extra bevakning och badhuset har ökat sin bemanning. Förra året gjorde badet 25 polisanmälningar och 15 av dem rörde sexövergrepp.

– Vi försöker hjälpa till när vi får information om att något händer. Vi vill att folk ska anmäla. Ofta får vi reda på i efterhand. Det kan vara yngre tjejer som pratar med sina föräldrar, och så ringer föräldrarna, säger Olle Öhman, förvaltningsdirektör idrott i Stockholms kommun.

Även i Boden, där 150 000 personer varje år besöker kommunens bad, har det förekommit problem, men där finns inga konkreta fall som lett till polisanmälan.

– Vi har sett en ökad störning den senaste tiden. Vi har fått intryck att fler känner sig förföljda. Då har vi tydliga rutiner för vad vi gör. Vi följer med och tittar, säger Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare vid kultur- fritids- och ungdomsförvaltningen, Boden.

Badet tog kontakt med Aleris som driver ett hem för ensamkommande flyktingbarn på orten.

– Det stämmer att någon gång före jul var det en incident. Det var en större grupp som var där och badade, och en grupp flickor och kvinnor kände sig uttittade. Då bestämde vi att ta ett break. Folk ska inte behöva känna sig obekväma. Men planen är att vi ska komma tillbaka, i mindre grupper, och schemalagda, säger Henrik Kennedy, presschef på Aleris.

"Inte sett någon ökning"

I Malmö stad har kommunens tre bad omkring en halv miljon besökare per år.

– Det har inte upprättas några anmälningar hos oss. Vi får händelserapporter när det är något. Det kan handla om mindre tillbud, som att någon hamnar på djupt vatten och inte kan simma. Men vi har inte haft några rapporter om ofredanden, säger fritidsdirektören Johan Hermansson.

Företaget Medley, som driver 37 badanläggningar i Sverige med omkring 6 miljoner besök per år, har inte haft några problem. Samma gäller privata aktören som också har anläggningar över hela landet.

– Vi har inte sett någon ökning av detta. Vi har en incidentrapportering som vi har haft i fem år. Där följer vi alla tillbud i anläggningarna, allt från omplåstring till drunkningar. Där har vi även en kategori för hot om våld, våld och sexbrott. Och vi ser alltså ingen ökning där, säger Hans Albrektsson, informationschef på Medley.

Trots att de flesta anläggningar rapporterar om få fall och ingen ökning när det gäller sexualbrott är frågan starkt prioriterad.

– Även om de här händelserna är få till antalet, så är det hemskt för dem som blir utsatta för det, säger Hans Albrektsson på Medley.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.