En torsdagsmorgon i december, strax innan dagens första lektion, plockar högstadieelever på Sofielundskolan frukost som lagats av volontärer på Röda korsets ungdomsförbund.
Sveriges väg in i lågkonjunktur, som enligt Konjunkturinstitutet väntas pågå till 2025, märks tydligt bland barnen, enligt volontärerna. Antalet barn som behöver hjälp med mat på morgnarna har ökat på sistone och Ida Filippa Sunnerås Jonsson, som håller i frukosten på Sofielundsskolan, har tvingats skicka yrkande om större budget till styrelsen. Hon säger att det är hemskt att behöva säga nej till vissa barn som kommer fram och frågar om frukost.
– Vi ser i realtid hur den ekonomiska situationen förvärras. Alla samhällsproblem och socioekonomiska problem märks först hos barnen. Jag märker att allt fler av barnen här behöver frukost, behovet ökar jämfört med förra terminen, säger hon.
Malmö har länge varit den kommun i landet som haft mest områden där minst hälften av barnen lever med låg ekonomisk standard, vilket innebär att de bor i familjer med inkomster som inte motsvarar mer än det allra nödvändigaste. Fram till början av året minskade dock barnfattigdomen i de värst drabbade områdena och enligt de senaste mätningarna ligger Malmö på plats 288 bland landets 290 kommuner. Flest fattiga barn finns i Hällefors och Filipstad.
”Grundproblemet”
Hösten 2020 började Röda korsets ungdomsförbund laga och dela ut frukost på Sofielundskolan. Skolan ligger i ett område där barnfattigdomen är hög. Enligt skolledningen är behovet högst bland högstadielever och därför riktas insatsen till barn i årskurs 7 till 9 men även yngre barn går fram och ber om frukost.
– Det är många som hyllar den här insatsen, särskilt personer i maktposition. Jag uppskattar det men jag vill helst att man gör något åt grundproblemet, säger Ida Filippa Sunnerås Jonsson.

– Vissa får inte frukost hemma. Jag märker ofta att mackor och juice tar slut snabbt här, säger Somaya Shah, som går i årskurs åtta. Hon säger att hon märker att hennes klasskamrater blir mer motiverade och får mer energi när de fått frukost.
Nästan vart fjärde barn i Malmö, 24 procent, lever i ekonomisk utsatthet. Volontärerna på Sofielundsskolan poängterar dock att inte alla barn som äter frukost här är fattiga. SO-läraren Stefan Öberg, som jobbat på Sofielundskolan i elva år, märker att det finns barn som har det knapert hemma men han säger också att ”de är bra på att dölja det”.

– Det har ju aldrig varit fint att erkänna att man inte har pengar. Man ser tecken men barn är jättebra på att dölja det. Man ska inte göra det för personligt när man pratar om det. Måndagar är de dagar då det äts mest på skollunchen, säger Stefan Öberg och hyllar skolfrukosten.
– Det här är ett jättebra initiativ, att man erbjuder barnen frukost, det borde vara självklart på alla kommunala skolor. Ja, det hade kostat en slant men det hade varit värt det, säger han.
