Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ohyggliga vittnesmål från massaker i Kenya

Torsdagens attentat är det värsta i Kenya sedan bombningen av USA:s ambassad i Nairobi 1998, som krävde 200 människoliv. Foto: Khalil Senosi
Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet. Somalias president Hassan Sheikh Mohamud (bilden) säger att dåden visar på "behovet att stärka anti-terrorsamarbetet mellan de två länderna, i syfte att eliminera detta hot från regionen", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Foto: Egyptian Presidency

Kenya sörjer de 147 offren för den hänsynslösa massakern mot en högskola i Garissa.

Samtidigt varnar en expert för att extremistgruppen al-Shabaab är på frammarsch i landet.

al-Shabaab

al-Shabaab är en extremistisk islamiströrelse som tidigare kontrollerat stora delar av Somalia. Gruppen har kopplingar till al-Qaida och är klassad som terrororganisation av flera västerländska länder.
Rörelsen har genomfört ett flertal attentat i Kenya efter att landet för tre år sedan sände militär till Somalia.
al-Shabaab låg även bakom det blodiga och utdragna gisslandramat mot köpcentret Westgate i Nairobi i september 2013, där minst 67 människor dödades. Rörelsen sade då att angreppet var en hämndaktion för att Kenyas armé opererat på somalisk mark. 

– Jag har sett mycket, men ingenting som det här, säger Reuben Nyaora till nyhetsbyrån AFP.

Han arbetar för Röda Korset och var en av de första sjukvårdarna på plats. Medan striderna fortfarande pågick gav han första hjälpen till skadade. Han såg flera skjutas ihjäl, men har svårt att finna ord när han ska beskriva scenerna som mötte honom i studentkorridorerna.

– Alla verkade döda, men när vi började prata kom det fram studenter som gömt sig i timmar – ur garderober, från taket – och några som lagt sig bland de döda, indränkta i blod, gömda bland sina ihjälskjutna vänner.

"Ilska och sorg"

Attentatet är det värsta i landet sedan bombningen av USA:s ambassad i Nairobi 1998, som krävde 200 människoliv. Förutom de 147 som dödades i angreppet skadades även ett 80-tal personer.

– Människor har reagerat med både ilska och sorg. Det här är första gången så många människor dödats i den här staden. Det kom som en chock för många, säger Alinoor Moulid, kenyansk frilansjournalist som befinner sig i Garissa, i telefon till TT.

Under fredagen strömmade förkrossade föräldrar till staden för att få information om sina saknade barn, eller identifiera de döda.

– Jag har pratat med ett par studenter som låg på sjukhus med skottskador. De var traumatiserade och kunde inte prata särskilt länge, men de berättade att angriparna var helt urskillningslösa, säger Alinoor Moulid.

På frammarsch

Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet. Attacken utfördes av fyra män, som enligt Reuters sprängde sig själva i luften i slutet av det 16 timmar långa gisslandramat.

Den kenyanska polisen har utlyst en belöning motsvarande 1,8 miljoner kronor till den som har uppgifter som kan leda till gripandet av den person som misstänks vara hjärnan bakom attacken.

al-Shabaab har den senaste tiden blivit rejält tillbakapressad, bland annat av den kenyanska militärens insats i Somalia. Men samtidigt sprider sig rörelsen allt längre söderut, säger Stig Jarle Hansen, statsvetare och expert på al-Shabaab vid Universitetet for miljø- og biovitenskap i norska Ås.

– Även om kenyanerna drar sig tillbaka från Somalia, så kommer man fortfarande få kämpa mot terrorism i Kenya. al-Shabaab är där för att stanna. De har genomfört massiv insats för att rekrytera i Kenya, säger han till TT.

Han uppskattar att rörelsen har runt 5 000 anhängare i Kenya och Somalia, varav "en femtedel" finns i Kenya.

– Kenya har en korruption i polisen som gör att du kan köpa dig nästan vad som helst om du är terrorist. Dessutom genomför man kollektiva bestraffningar och det finns starka indikationer på att man använder dödsskvadroner mot människor som man tror är islamister. Detta gör antiterrorpolitiken väldigt ineffektiv.