Lars Ohly. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENLars Ohly. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lars Ohly. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALLLars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL
Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL

Ohly vägrar lämna – får 546 000 kronor om året

Publicerad

Han vägrar att lämna posten som ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Nu visar dokument som Expressen tagit del av att uppdraget ger tidigare V-ledaren Lars Ohly en ersättning på 546 403 kronor om året.

– Det är inte kattskit att få 45 000 i månaden, säger tidigare styrelsemedlemmen Pelle Kölhed.

Tidigare vänsterledaren Lars Ohly har polisanmälts för sexuellt ofredande efter att en kvinna anklagat honom för att ha tafsat på henne i samband med v-kongressen tidigare i år.

Kort efter polisanmälan lades förundersökningen ned. 

Uppgifterna som kommit fram har tagits på stort allvar av hans uppdragsgivare Funktionsrätt Sverige där Lars Ohly i dag är ordförande.

Vid ett extrainsatt krismöte tidigare den här veckan uppmanade organisationens styrelse Lars Ohly att lämna ordförandeposten då man ansåg att han förbrukat sitt förtroende. Den tidigare V-ledaren vägrar och hänvisar till vikten av att behålla "demokratiska strukturer" och att "organisationen behåller styrförmågan".

 

LÄS MER: Hälften av styrelseledamöterna har lämnat 

Lars Ohly.Foto: SVEN LINDWALL

Ersättning på 13 inkomstbasbelopp

Men det finns även andra - mer lönsamma - incitament för Lars Ohly att behålla ordförandeposten.

Han får enligt stadgarna 13 inkomstbasbelopp om året i ersättning för uppdraget. Det innebär en summa på 799 500 kronor om året, men enligt uppgift från avgående styrelseledamoten Pelle Kölhed rör det sig i praktiken om en ersättning på 13 månadsinkomstbelopp på 42 031 kronor, vilket betyder en årlig ersättning på 546 403 kronor.

– Det är inte kattskit att få 45 000 i månaden, säger Pelle Kölhed.

Han tror dock inte att lönen är det huvudsakliga argumentet för att Lars Ohly inte vill lämna som ordförande:

– Jag tror mer att det är det här att få synas och vara någon. Han är ju väldigt beroende av att få yttra sig. Man märker att han tar allvarligt på den uppgiften och det har han gjort väldigt bra.

 

LÄS MER: Lars Ohlys interna brev visar vädjan 

Lars Ohly.Foto: SVEN LINDWALL

Styrelsemedlem: "Vi accepterar inte detta"

Eftersom organisationen stadgar inte tillåter att en ordförande sparkas har Pelle Kölhed och ytterligare tre styrelseledamöter valt att lämna styrelsen i protest mot att Ohly inte avgår frivilligt.

– Funktionsrätt Sverige är en organisation som ivrar för mänskliga rättigheter och då känns det svårt att en person som har begått det han anklagas för ska stå och prata om rättigheter. Trovärdigheten blir inte så hög, det skadar hela organisationen. Det är det vi markerat mot, vi accepterar inte det, säger Pelle Kölhed.

I samband med att styrelseledamöterna avgick kommenterade Lars Ohly situationen: 

– Jag beklagar att de hoppar av. Vi är valda för att tillsammans ta ansvar även i svåra situationer och just nu har vi en sådan. Då borde vi som styrelse gemensamt arbeta för att våra medlemsorganisationer får besluta om det här i demokratisk ordning, sa Lars Ohly då.

Expressen har sökt Lars Ohly för ytterligare kommentarer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag