Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ohly vägrar lämna – får 546 000 kronor om året

Lars Ohly. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL

Han vägrar att lämna posten som ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Nu visar dokument som Expressen tagit del av att uppdraget ger tidigare V-ledaren Lars Ohly en ersättning på 546 403 kronor om året.

– Det är inte kattskit att få 45 000 i månaden, säger tidigare styrelsemedlemmen Pelle Kölhed.

Tidigare vänsterledaren Lars Ohly har polisanmälts för sexuellt ofredande efter att en kvinna anklagat honom för att ha tafsat på henne i samband med v-kongressen tidigare i år.

Kort efter polisanmälan lades förundersökningen ned. 

Uppgifterna som kommit fram har tagits på stort allvar av hans uppdragsgivare Funktionsrätt Sverige där Lars Ohly i dag är ordförande.

Vid ett extrainsatt krismöte tidigare den här veckan uppmanade organisationens styrelse Lars Ohly att lämna ordförandeposten då man ansåg att han förbrukat sitt förtroende. Den tidigare V-ledaren vägrar och hänvisar till vikten av att behålla "demokratiska strukturer" och att "organisationen behåller styrförmågan".

 

LÄS MER: Hälften av styrelseledamöterna har lämnat 

Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL

Ersättning på 13 inkomstbasbelopp

Men det finns även andra - mer lönsamma - incitament för Lars Ohly att behålla ordförandeposten.

Han får enligt stadgarna 13 inkomstbasbelopp om året i ersättning för uppdraget. Det innebär en summa på 799 500 kronor om året, men enligt uppgift från avgående styrelseledamoten Pelle Kölhed rör det sig i praktiken om en ersättning på 13 månadsinkomstbelopp på 42 031 kronor, vilket betyder en årlig ersättning på 546 403 kronor.

– Det är inte kattskit att få 45 000 i månaden, säger Pelle Kölhed.

Han tror dock inte att lönen är det huvudsakliga argumentet för att Lars Ohly inte vill lämna som ordförande:

– Jag tror mer att det är det här att få synas och vara någon. Han är ju väldigt beroende av att få yttra sig. Man märker att han tar allvarligt på den uppgiften och det har han gjort väldigt bra.

 

LÄS MER: Lars Ohlys interna brev visar vädjan 

Lars Ohly. Foto: SVEN LINDWALL

Styrelsemedlem: "Vi accepterar inte detta"

Eftersom organisationen stadgar inte tillåter att en ordförande sparkas har Pelle Kölhed och ytterligare tre styrelseledamöter valt att lämna styrelsen i protest mot att Ohly inte avgår frivilligt.

– Funktionsrätt Sverige är en organisation som ivrar för mänskliga rättigheter och då känns det svårt att en person som har begått det han anklagas för ska stå och prata om rättigheter. Trovärdigheten blir inte så hög, det skadar hela organisationen. Det är det vi markerat mot, vi accepterar inte det, säger Pelle Kölhed.

I samband med att styrelseledamöterna avgick kommenterade Lars Ohly situationen: 

– Jag beklagar att de hoppar av. Vi är valda för att tillsammans ta ansvar även i svåra situationer och just nu har vi en sådan. Då borde vi som styrelse gemensamt arbeta för att våra medlemsorganisationer får besluta om det här i demokratisk ordning, sa Lars Ohly då.

Expressen har sökt Lars Ohly för ytterligare kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!