Lars Ohly Foto: Roger Vikström
Lars Ohly Foto: Roger Vikström

Ohly satte sin son i friskola

Publicerad
Uppdaterad

Expressen vill förtydliga att denna artikel är från mars, 2010. Nu sprids den på nytt i sociala medier.


Först dottern - nu sonen. Expressen kan i dag avslöja att Lars Ohlys son går i privatskola. Detta trots att Vänsterledaren vill förbjuda friskolor. - Lars är helt ointresserad av detta, säger Kristoffer Housset, pressekreterare hos Lars Ohly.

I valrörelsen 2006 avslöjade tidningen Affärsvärlden att Lars Ohlys dotter gick i en privatskola, trots att Vänsterledaren är starkt kritisk mot friskolor. Dottern, som gick på Fryshusets fristående gymnasium i Stockholm, har nu gått ut gymnasiet.
Expressen kan i dag avslöja att Lars Ohlys son går i en privatskola. Han läser byggprogrammet på Nackademins Gymnasium, en friskola som ägs av riskkapitalbolagen Medströms Invest och Spinn Investment.

Vill förbjuda friskolor

- Han går på byggprogrammet på Nackademin, bekräftar Kristoffer Housset, pressekreterare hos Lars Ohly.
Om Lars Ohly fick bestämma hade Nackademin inte funnits. Vänsterpartiet vill nämligen förbjuda vinstdrivande skolor.
- Har ni hört så galet det är? I dag betalar vi in skattepengar för verksamheter som drivs i bolagsform, sa Vänsterledaren i sitt sommartal i Gnesta förra året.

"Sämre lärare"

När man läser vad Lars Ohly har skrivit om privatskolor kan det tyckas konstigt att han låter sin egen son gå i en friskola.
"Privata skolor har färre och sämre utbildade lärare förutom att de ofta saknar en mängd andra funktioner som är viktiga för att eleverna ska kunna tillgodogöra sig kunskap. Det är många föräldrar med mig som oroas över den kaosskola som håller på att skapas", skrev Vänster- ledaren Lars Ohly i Dagens Nyheter i slutet av 2007.

"Helt ointresserad"

Men han vill inte prata om varför hans son går i en privatskola - trots att han tycker att friskolorna är skadliga.
- Lars är helt ointresserad av det. Det får du fråga hans son i så fall, säger Kristoffer Housset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag