Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ohly sågar friskolor - men inte för dottern

Lars Ohly.
Foto: VIKSTRÖM ROGER

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly är starkt kritisk mot friskolor. 

Han har hotat fälla en socialdemokratisk regering i frågan.

Samtidigt går hans egen dotter på Fryshusets fristående gymnasium i Stockholm, uppger tidningen Affärsvärlden.

Lars Ohly har tidigare hotat att fälla en socialdemokratisk regering som stöder en fri etableringsrätt för friskolor. Vänsterpartiet anser att dagens skola inte är likvärdig. På partiets hemsida står bland annat: "Alla elever har inte samma möjligheter att klara sig igenom skolan. Friskolorna kan välja sina elever, den kommunala skolan har ett ansvar för alla barn." Dottern Felicia, 17, ska snart påbörja andra året på Fryshusets fristående gymnasium i Stockholm.

Ohly ser inget problem

 Lars Ohly säger att dotterns skolval var hennes eget beslut. Han ser inget problem med att hon väljer en skolform som han själv är emot. - Det är inte jag som beslutar det utan det beslutar Felicia själv. Men jag har full förståelse för hennes val och jag tycker att den kommunala skolan borde stå för den mångfald som innebär att det finns utbildningar som idag bara finns på Fryshuset, det är en estetisk utbildning med författarinriktning, säger han till Affärsvärlden.  Lars Ohly säger till tidningen att han inte ser något positivt med friskolor, de leder till en skola som inte omfattar alla. Anledningen till att dottern valt en friskola är att det inte funnits någon kommunal skola med en likvärdig utbildning.

Jan Björklund förvånad

 Påstående förvånar Folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund. - Det här var helt nytt för mig. Fryshuset som skola har funnits i många år. Estetisk linje som hon går på finns väl på minst tio andra skolor i Stockholm, säger han till Affärsvärlden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.