Lars Ohly. Foto: Christian Örnberg
Lars Ohly. Foto: Christian Örnberg

Ohly om handeln med vapen: Skamligt

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska vapenhandeln med Egypten får skarp kritik.
Lars Ohly var i landet när protesterna började och kallar försäljningen av bland annat ammunition för "skamlig".
- Det är fullständigt orimligt att vi ska tjäna pengar på att diktaturer förtrycker sina medborgare, säger Vänsterpartiets ledare till Expressen.se.
Expressen avslöjar i söndagstidningen att Sverige exporterat vapen till Egypten för 20 miljoner kronor de senaste fem åren.
Bland annat har ammunition levererats till den hårdföra regimen som nu är utsatt för folkets vrede.
Lars Ohly, ledare för Vänsterpartiet, är skarpt kritisk mot exporten.
Han kom i torsdags hem från en semesterresa i turistorten Hurghada.
Då hade protesterna ännu inte kommit i gång på allvar, men Lars Ohly upplevde att de hade stöd bland dem han mötte.
– Lite antyddes det när man talade med personal som jobbade på det hotellet som vi bodde på att de gladdes åt de protester. Det fanns en förväntan i luften, säger Lars Ohly till Expressen.se.

Vill att handeln stoppas

Senare under veckan möttes demonstranterna av våldsamt motstånd från polis och militär.
Över 100 har dött, och de kan ha gjort det efter att ha träffats av svensk ammunition.
– Vi har stött de här diktaturerna genom att beväpna dem. Det är fullständigt skamligt att Sverige deltar i det spelet, säger Lars Ohly.
Det finns stöd i riksdagen för exporten, men Lars Ohly tror inte att svenska folket stödjer den.
– Vi har den regering som vi har. Det finns i dag en majoritet för att vi ska fortsätta den här politiken, men jag tror inte att det finns en majoritet bland svenska folket.
Lars Ohly vill att all vapenhandel med Egypten ska stoppas omedelbart.
– Det är ett klockrent exempel på ett land som kränker mänskliga rättigheter och som därmed ska vara diskvalificerat från all handel med svenska vapen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag