Lars Ohlys vänsterparti har ökat sin andel av väljarna i den senaste Demoskop-mätningen. Foto: JOCKE BERGLUND
Lars Ohlys vänsterparti har ökat sin andel av väljarna i den senaste Demoskop-mätningen. Foto: JOCKE BERGLUND

Ohly leder Sveriges tredje största parti

Publicerad
Uppdaterad
Den här mannen leder Sveriges tredje största parti.
I Expressens och Demoskops decembermätning får Lars Ohly och vänsterpartiet nästan åtta procent.
- Förut var det många vänsterpartister som sade "Vi hörs och syns inte". Det är det ingen som säger nu, säger Lars Ohly.
I Demoskops och Expressens decembermätning tappar alliansen, från ett glapp på 5,3 procentenheter i förra mätningen till 10,6.
Däremot kan Lars Ohly glädja sig åt den bästa siffran sedan oktober 2004. Vänsterpartiet går nu upp från 5,7 till 7,7. Därmed är vänsterpartiet landets tredje största parti.
Bråken i oppositionen har pekats ut som en av huvudorsakerna till socialdemokraternas ras den senaste tiden. Vänsterpartiets uppgång förklaras på samma sätt.
Lars Ohly själv är säker på huvudorsaken till opinionsframgångarna: sveket från s och mp.
- Förklaringen är att miljöpartiet och socialdemokraterna gick fram själva, som många s-väljare och även en del miljöpartister tyckte var galet, säger vänsterledaren.

Centern balanserar

Den andra stora förändringen i decembermätningen, dock inte statistiskt signifikant, är centerns tapp.
Maud Olofsson balanserar på riksdagsspärren, med 4,0 procent.

Demoskops och Expressens väljarbarometer
Mätperiod 26 nov-3 dec
Vänsterpartiet 7,7 (+2,0)
Socialdemokraterna 39,7 (+0,6)
Miljöpartiet 6,3 (+0,6)
Centern 4,0 (-1,4)
Folkpartiet 6,8 (+0,4)
Moderaterna 29,1 (+0,1)
Kristdemokraterna 3,2 (-1,2)
Sverigedemokraterna 2,3 (-1,1)
Övriga 1,0 (+0,1)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag