Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ohly: "Fullständigt obegripligt av Säpo"

Till vänster Lars Ohly. Till höger Hans-Erik Sjöholm.
Foto: Facebook, Scanpix

Lars Ohly och Jens Holm är två av de vänsterpartister som officeren Hans-Erik Sjöholm i Aftonbladet påstår sig ha bevakat.

Han ska ha lämnat uppgifter om dem till Säpo.

– Det är fullständigt obegripligt av Säpo. Vi har alltid varit öppna, säger Lars Ohly till Expressen.se.

Samtidigt kommer nu nya uppgifter om Hans-Erik Sjöholm - enligt Nyheter24 gillar han flera högerextrema sidor på Facebook.

Det är Aftonbladet som publicerar uppgifterna att den tidigare officeren och tulltjänstemannen Hans-Erik Sjöholm påstår att han från sent 80-tal och ända in på 2000-talet har infiltrerat Vänsterpartiet och lämnat uppgifter vidare till säkerhetspolisen, Säpo.

Expressen skriver om uppgifterna här – och om att de framförts offentligt tidigare och dessutom då omskrivits. Sjöholm har också förekommit i medier med andra anklagelser, i samband med att han sagts upp från sitt arbete.

Enligt Sjöholm själv har han lämnat över uppgifter om ledande företrädare inom partiet, som tidigare partiledaren Lars Ohly , i dag kulturpolitisk talesperson i V och riksdagsledamot, och riksdagsledamoten Jens Holm.

– Det är fullständigt obegripligt av Säpo. Vi har alltid varit öppna, mer öppna än S till och med. Någon på Säpo ser spöken, säger Lars Ohly till Expressen.se.

– Vi har inte full insyn i deras verksamhet, vi skulle vilja veta mer om uppbyggnaden i organisationen. Det här är tafflig infiltration som omöjligen kan stämma med uppdraget.

Sjöholm säger till Aftonbladet att han var med på ett möte som ägde rum innan valet 1998. På mötet ska Ohly enligt officeren ha talat om att det är nödvändigt med "utomparlamentarisk kamp och proletariatets revolutionära diktatur". De uppgifterna var Säpo intresserat av, enligt infiltratören skriver Aftonbladet.

Om de uppgifterna säger Lars Ohly till Expressen.se:

– Jag kan garantera att jag aldrig någonsin sagt det. Så uttryckte man sig på 40-talet, säger Lars Ohly.

Ohly säger att han trodde att det inte skulle förekomma någon infiltration av vänstern så sent som på 1990-talet och 2000-talet.

– Det är en naivitet som vi burit med oss, att detta har upphört.

Deltog i Vänsterns arbete

Hans-Erik Sjöholm påstår sig ha deltagit aktivt i vänsterrörelsens arbete i Uppsala under 90-talet. Där fick Sjöholm kontakt med Jens Holm, i dag riksdagsledamot.

– Han var en person som sökte upp oss, och jag såg honom mer som en ensam person som fick hänga med oss. Det var inget konstigt, och vi hade inga hemligheter, säger Jens Holm.

Enligt honom var det inget som var särskilt uppseendeväckande med Sjöholm under den här tiden, och inget i till exempel hans klädsel eller uppförande ska ha väckt några reaktioner.

– Men det är inte en person som jag kommer ihåg särskilt väl, säger Holm.

"Skakad"

Själv säger Holm att han upplever obehag inför att en infiltratör påstår sig ha lämnat uppgifter vidare till Säpo.

– Jag är skakad. Att en person samlat in uppgifter om mig känns otrevligt, säger Jens Holm.

Jens Holm har tidigare krävt att få ut information om sig själv från Säpo, men fick då svaret att några uppgifter inte "finns" att lämna ut.

Säpo tystlåtna

Säpos pressekreterare Fredrik Nilsson är mycket tystlåten om fallet.

– Vi uttalar oss inte om något som skulle kunna var operativ verksamhet. Säpo är inte intresserade av enskilda personers åsikter eller värderingar. Den verksamhet vi följer och är intresserade av är där det finns misstanke om brott.

Om den här insamlingen ägt rum, ligger den i linje med Säpos praxis?

– Som sagt, Säpo uttalar sig ytterst sällan om enskilda ärenden eller personer och det gäller även när vi ska uttala oss antingen eller, säger Fredrik Nilsson.

Om den här verksamheten har ägt rum, att en person för Säpos räkning infiltrerat ett politiskt parti, skulle den då ligga i linje med Säpos praxis att intressera sig för verksamhet där det finns misstanke om brott?

– Säpo är inte intresserade av enskilda personers åsikter eller värderingar. Den verksamhet vi följer och är intresserade av är där det finns misstanke om brott.

Sympati med högerextrema

Fler och fler frågetecken höjs nu kring Hans-Erik Sjöholm.

Nyheter24 rapporterar nu att Hans-Erik Sjöholm på sin Facebooksida lagt upp en länk till Aftonbladets artikel med texten "YOU FUCKED WITH THE WRONG MARINE". Inlägget har kommenterats gillande av Christian Westling, en av de Sverigedemokrater som var med under den av Expressen avslöjade festkvällen som spårade ur 2010.

"Du ser riktigt missnöjd ut på bilden med vänsterpartisterna. Stackars Hans-Erik. Tack för insatsen iallafall!", skriver Westling till Sjöholm.

Senare förklarade Sjöholm att utlåtandet “YOU FUCKED WITH THE WRONG MARINE” inte är riktat mot de personer eller partier han bevakade utan mot “x antal ryggradslösa höga så kallade 'chefer' på generaldirektörsnivå inom rättsväsendet och Försvarsmakten, dvs syltryggarna som gett och godkänt uppdragen men inför andra verkschefer ljugit och förnekat det hela”, skriver Nyheter24.

Westling är inte den enda sverigedemokraten som Hans-Erik Sjöholm är vän med på Facebook. Där finns även bland andra Kent Ekeroth, Björn Söder, Linus Bylund och Erik Almqvist. Även Ingrid Carlqvist, chefredaktör för antimuslimska tidningen Dispatch International, finns på listan över Sjöholms vänner. Sjöholm har dessutom gillat ett flertal antimuslimska och främlingsfientliga initiativ, skriver Nyheter24.

Sjöholm har även "gillat" Facebooksidor som “Vänsterpartiet i riksdagen – nej tack” och “Miljöpartiet ur riksdagen – ja tack”, skriver Nyheter24.

Expressen.se har sökt Hans-Erik Sjöholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.