Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ohlsson rasar mot nazi-demonstration

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Birgitta Ohlsson.
Foto: Tomas Leprince

Lördagsnatten markerar att det är 75 år sedan Kristallnatten ägde rum.

Samtidigt planerar nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen en demonstration på Karlaplan i Stockholm.

– Det är vansinnigt obehagligt och motbjudande, säger EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP).

Under natten mellan 9 november och 10 november 1938 dödades hundratals judar, samtidigt som tiotusentals fördes till koncentrationsläger.

Varje år samlas demonstranter i Sverige för att markera årsdagen för den mörka dagen.

I Göteborg planeras minst två manifestationer, där arrangörsgruppen meddelar att de kommer att demonstrera mot "rasism, antisemitism, antiziganism och homofobi."

Samtidigt anordnar Nordiska motståndsrörelsen en demonstration i Stockholm till stöd för det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning.

Organisationen har sökt tillstånd att tåga från Karlaplan i centrala Stockholm mot den grekiska ambassaden där tal ska hållas.

– Det är vansinnigt obehagligt och motbjudande att planera en nazistdemonstration precis på dagen 75 år efter kristallnatten. Det är fruktansvärt, säger Birgitta Ohlsson.

EU-ministern meddelar att hon kommer att vara på plats vid synagogan i Stockholm för att minnas natten. Hon uppmanar nu alla att ansluta sig till fredliga manifestationer för att hedra kristallnattens offer.

– Vi måste visa att de goda krafterna är en majoritet, säger Birgitta Ohlsson.

Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen säger att de har koll på demonstationen.

– Det jag vet är att en demonstration ska gå från Karlaplan mot grekiska ambassaden, men huruvida det har med kristallnatten att göra vet jag inte, säger han.

Hur kommer ni förbereda er?

– Vi kommer se till att de kan genomföra den på ett schyst sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.