Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ohlsson och Ullenhag nya talespersoner i FP

Birgitta Ohlsson. Foto: Anna Bergkvist

Folkpartiet samlar krafter med två nya talespersoner. Birgitta Ohlsson blir utrikespolitisk talesperson och Erik Ullenhag får rollen som ekonomiskpolitisk talesperson.

- Sverige behöver en stark borgerlig opposition, säger partiledare Jan Björklund som inte lyssnar till krav på hans avgång.

På onsdagen kallade Folkpartiet till presskonferens i riksdagen. Jan Björklund öppnade med orden om att alliansregeringens frontpersoner nu lämnar politiken och att det finns behov av talespersoner på olika områden.

- Vi ser framför oss att både den ekonomiska politiken och utrikespolitiken kommer att bli två områden där politiken kommer att drivas kraftigt åt vänster. Det beror på att Miljöpartiet kommer att driva regeringen till vänster och dessutom är de beroende av Vänsterpartiet i synnerhet när det gäller ekonomisk politik, säger Jan Björklund.

"Vi är redo"

Erik Ullenhag, avgående integrationsminister, nämner tre områden där han vill visa hur Folkpartiet ska arbeta i opposition.

- Vi ska vårda de jobbskapande krafterna. Folkpartiet kommer att rösta nej till alla förslag som gör att det blir dyrare att anställa och svårare att anställa. I dag har vi en arbetsmarknad där jobben växer till men människor star längre ifrån arbetsmarknaden. Vi behöver en utvecklad jobbpolitik. Den tredje frågeställningen handlar o matt vara en blåslampa mot en regering som gått till val på att lova allt till alla, för att plus och minus ska gå ihop.

Både Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag har varit riksdagsledamöter i tolv år och Jan Björklund menar att de är ett par av alliansens mest erfarna politiker.

- Vi är redo att från första dagen med en regering driva en aktiv oppositionspolitik med syfte att Sverige så snabbt som möjlighet återfår en alliansregering. Det är viktigt i den här situationen att allianspartierna gör sig redo för att det kan bli ett val innan 2018, säger han.

Gemensam budget

Hur ser du på att det finns partikamrater som vill se din avgång?

- Jag är fullt beredd att ta ansvar för att Folkpartiet åter hamnar i regeringsställning.

Du känner dig trygg i din position?

- Ja, och taggad inför den utmaning som nu ligger framför oss.

Birgitta Ohlsson fick dubbelt så många personröster än du i Stockholm, känner du av konkurrensen?

- Jag är jätteglad att de statsråd som jag har utsett är väldigt populära bland människor. Birgitta är mycket populär person och det är en styrka för Folkpartiet, säger Jan Björklund.

Birgitta Ohlsson skrattar mest åt att partikamrater vill se henne som ny partiledare.

- Det är inte aktuellt. Jag är glad över att jag har fått den här rollen nu och jag känner att det är utrikespolitiken som jag vill ägna mig åt den närmaste tiden.

Hon berättar hur hon ser på sitt kommande uppdrag:

- Jag ska fortsätta jaga de länder i EU som inte lever upp till kraven på mänskliga rättigheter. Vi ser en alltmer aggressiv islamistisk front i Mellanöstern och det är också viktigt att inte glömma de glömda konflikterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!