Birgitta Ohlsson. Foto: Anna Bergkvist
Birgitta Ohlsson. Foto: Anna Bergkvist

Ohlsson och Ullenhag nya talespersoner i FP

Publicerad

Folkpartiet samlar krafter med två nya talespersoner. Birgitta Ohlsson blir utrikespolitisk talesperson och Erik Ullenhag får rollen som ekonomiskpolitisk talesperson.

- Sverige behöver en stark borgerlig opposition, säger partiledare Jan Björklund som inte lyssnar till krav på hans avgång.

På onsdagen kallade Folkpartiet till presskonferens i riksdagen. Jan Björklund öppnade med orden om att alliansregeringens frontpersoner nu lämnar politiken och att det finns behov av talespersoner på olika områden.

- Vi ser framför oss att både den ekonomiska politiken och utrikespolitiken kommer att bli två områden där politiken kommer att drivas kraftigt åt vänster. Det beror på att Miljöpartiet kommer att driva regeringen till vänster och dessutom är de beroende av Vänsterpartiet i synnerhet när det gäller ekonomisk politik, säger Jan Björklund.

"Vi är redo"

Erik Ullenhag, avgående integrationsminister, nämner tre områden där han vill visa hur Folkpartiet ska arbeta i opposition.

- Vi ska vårda de jobbskapande krafterna. Folkpartiet kommer att rösta nej till alla förslag som gör att det blir dyrare att anställa och svårare att anställa. I dag har vi en arbetsmarknad där jobben växer till men människor star längre ifrån arbetsmarknaden. Vi behöver en utvecklad jobbpolitik. Den tredje frågeställningen handlar o matt vara en blåslampa mot en regering som gått till val på att lova allt till alla, för att plus och minus ska gå ihop.

Både Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag har varit riksdagsledamöter i tolv år och Jan Björklund menar att de är ett par av alliansens mest erfarna politiker.

- Vi är redo att från första dagen med en regering driva en aktiv oppositionspolitik med syfte att Sverige så snabbt som möjlighet återfår en alliansregering. Det är viktigt i den här situationen att allianspartierna gör sig redo för att det kan bli ett val innan 2018, säger han.

Gemensam budget

Hur ser du på att det finns partikamrater som vill se din avgång?

- Jag är fullt beredd att ta ansvar för att Folkpartiet åter hamnar i regeringsställning.

Du känner dig trygg i din position?

- Ja, och taggad inför den utmaning som nu ligger framför oss.

Birgitta Ohlsson fick dubbelt så många personröster än du i Stockholm, känner du av konkurrensen?

- Jag är jätteglad att de statsråd som jag har utsett är väldigt populära bland människor. Birgitta är mycket populär person och det är en styrka för Folkpartiet, säger Jan Björklund.

Birgitta Ohlsson skrattar mest åt att partikamrater vill se henne som ny partiledare.

- Det är inte aktuellt. Jag är glad över att jag har fått den här rollen nu och jag känner att det är utrikespolitiken som jag vill ägna mig åt den närmaste tiden.

Hon berättar hur hon ser på sitt kommande uppdrag:

- Jag ska fortsätta jaga de länder i EU som inte lever upp till kraven på mänskliga rättigheter. Vi ser en alltmer aggressiv islamistisk front i Mellanöstern och det är också viktigt att inte glömma de glömda konflikterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag