Söndag och måndag samlades Folkpartiet till partistyrelsemöte på konferensanläggningen Wijks på Lidingö. I kallelsen, som skickades ut till ledamöterna i förra veckan, var integrationsrapporten en av punkterna.
Eftersom skiljelinjerna för språkkravet är väl kända väckte inte det förslaget någon större debatt. Det var i stället de två första förslagen från Jan Björklund i integrationsrapporten som fick det att hetta till:
Tuffare försörjningskrav vid anhöriginvandring för att snabba på processen att få jobb.
Bevilja permanent uppehållstillstånd först när personen kan visa att hen kan försörja sig själv.
Attackerades av ledamöter
Björklund attackerades av en handfull partistyrelseledamöter - och tyngst av dem var Birgitta Ohlsson. Den före detta Europaministern och utpekade FP-kronprinsessan hamnade i en öppen konflikt med partiledaren på mötet, enligt uppgift till Expressen.
– Det är ingen hemlighet att jag har varit skeptisk till delar av integrationsförslagen, säger Birgitta Ohlsson.
Birgitta Ohlsson framförde även kritik på partiledningens interna möte tidigare i vinter, erfar Expressen.
På tisdagens pressträff berättade Jan Björklund hur partiledningen och integrationsgruppen arbetat med att förankra förslaget.
– Det är ett förslag från en arbetsgrupp. Det har behandlats i vår partistyrelse. Vi har haft en förankringsprocess under två veckor i en lång rad beslutsorgan i Folkpartiet. Det finns ett mycket, mycket brett stöd i de ledande beslutsorganen i Folkpartiet för det här förslaget. Men det kommer att gå till vårt landsmöte i höst, uppgav Björklund.
Han motiverade utspelet med att Sverige behöver en tydligare arbetslinje i integrationspolitiken.
Inom FP ifrågasätts nu den interna förankringsprocessen.
– Det var inget klang- och jubelmöte, säger Linda Norlund
Ville ha omröstning
Hon hade gärna sett en omröstning i partistyrelsen om förslagen.
– Om man har ett röstningsprotokoll är det svårare att säga att alla är med på tåget, konstaterar hon.
Frida Johansson Metso hade inte möjlighet att vara med på mötet men följde diskussionen på distans - och framförde kritik via sms till bland annat FP-ledaren.
– Jag fick det i knät på fredagen och förväntades ha en synpunkt på söndagen. Det är inte förankring för den enskilde ledamoten när det kommer så hastigt på.
Roger Haddad, ordförande i FP:s integrationsgrupp, delar Jan Björklunds uppfattning om att förslaget är förankrat: I partiledning, riksdagsgrupp och partistyrelse är det diskuterat och förankrat, betonar Haddad.
– Jag köper inte det här om att vi inte har förankrat. Men förankring betyder inte att alla ska tycka exakt likadant om vartenda förslag, säger han.
– Ingen begärde votering och ingen reserverade sig på Folkpartiets partistyrelsemöte, säger Elin Boberg, FP:s presschef, som också betonar att förslaget även är förankrat i FP:s kommunalpolitiska råd och bland länsförbundsordföranden.
Expressen har förgäves sökt Jan Björklund för en kommentar.
Fotnot: I en tidigare version uppgavs att kallelsen till styrelsemötet inte innehöll detaljerad information om flyktingförslaget, men det stämmer inte enligt FP:s presstjänst.