Folkpartiets Birgitta Ohlsson protesterade mot Jan Björklunds integrationsutspel på partistyrelsemötet i helgen. Foto: Mikael SjöbergFolkpartiets Birgitta Ohlsson protesterade mot Jan Björklunds integrationsutspel på partistyrelsemötet i helgen. Foto: Mikael Sjöberg
Folkpartiets Birgitta Ohlsson protesterade mot Jan Björklunds integrationsutspel på partistyrelsemötet i helgen. Foto: Mikael Sjöberg
Jan Björklund (FP). Foto: Alexander DonkaJan Björklund (FP). Foto: Alexander Donka
Jan Björklund (FP). Foto: Alexander Donka

Ohlsson i öppen konflikt med Björklund

Publicerad

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson har hamnat på kollisionskurs om Folkpartiets integrationsutspel.

Expressen kan avslöja att Ohlsson protesterade mot partiledaren på partistyrelsemötet i helgen.

Samtidigt ifrågasätts Björklunds uppgifter att förslaget var förankrat i partiledningen internt.

Söndag och måndag samlades Folkpartiet till partistyrelsemöte på konferensanläggningen Wijks på Lidingö. I kallelsen, som skickades ut till ledamöterna i förra veckan, var integrationsrapporten en av punkterna.

Eftersom skiljelinjerna för språkkravet är väl kända väckte inte det förslaget någon större debatt. Det var i stället de två första förslagen från Jan Björklund i integrationsrapporten som fick det att hetta till:

Tuffare försörjningskrav vid anhöriginvandring för att snabba på processen att få jobb.

Bevilja permanent uppehållstillstånd först när personen kan visa att hen kan försörja sig själv.

Attackerades av ledamöter

Björklund attackerades av en handfull partistyrelseledamöter - och tyngst av dem var Birgitta Ohlsson. Den före detta Europaministern och utpekade FP-kronprinsessan hamnade i en öppen konflikt med partiledaren på mötet, enligt uppgift till Expressen.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit skeptisk till delar av integrationsförslagen, säger Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson framförde även kritik på partiledningens interna möte tidigare i vinter, erfar Expressen.

På tisdagens pressträff berättade Jan Björklund hur partiledningen och integrationsgruppen arbetat med att förankra förslaget.

– Det är ett förslag från en arbetsgrupp. Det har behandlats i vår partistyrelse. Vi har haft en förankringsprocess under två veckor i en lång rad beslutsorgan i Folkpartiet. Det finns ett mycket, mycket brett stöd i de ledande beslutsorganen i Folkpartiet för det här förslaget. Men det kommer att gå till vårt landsmöte i höst, uppgav Björklund.

Han motiverade utspelet med att Sverige behöver en tydligare arbetslinje i integrationspolitiken.

Inom FP ifrågasätts nu den interna förankringsprocessen.

– Det var inget klang- och jubelmöte, säger Linda Norlund

Ville ha omröstning

Hon hade gärna sett en omröstning i partistyrelsen om förslagen.

– Om man har ett röstningsprotokoll är det svårare att säga att alla är med på tåget, konstaterar hon.

Frida Johansson Metso hade inte möjlighet att vara med på mötet men följde diskussionen på distans - och framförde kritik via sms till bland annat FP-ledaren.

– Jag fick det i knät på fredagen och förväntades ha en synpunkt på söndagen. Det är inte förankring för den enskilde ledamoten när det kommer så hastigt på.

Roger Haddad, ordförande i FP:s integrationsgrupp, delar Jan Björklunds uppfattning om att förslaget är förankrat: I partiledning, riksdagsgrupp och partistyrelse är det diskuterat och förankrat, betonar Haddad.

– Jag köper inte det här om att vi inte har förankrat. Men förankring betyder inte att alla ska tycka exakt likadant om vartenda förslag, säger han.

– Ingen begärde votering och ingen reserverade sig på Folkpartiets partistyrelsemöte, säger Elin Boberg, FP:s presschef, som också betonar att förslaget även är förankrat i FP:s kommunalpolitiska råd och bland länsförbundsordföranden.

Expressen har förgäves sökt Jan Björklund för en kommentar.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs att kallelsen till styrelsemötet inte innehöll detaljerad information om flyktingförslaget, men det stämmer inte enligt FP:s presstjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag