Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ohlsson i öppen konflikt med Björklund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folkpartiets Birgitta Ohlsson protesterade mot Jan Björklunds integrationsutspel på partistyrelsemötet i helgen.
Foto: Mikael Sjöberg
Jan Björklund (FP).
Foto: Alexander Donka

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson har hamnat på kollisionskurs om Folkpartiets integrationsutspel.

Expressen kan avslöja att Ohlsson protesterade mot partiledaren på partistyrelsemötet i helgen.

Samtidigt ifrågasätts Björklunds uppgifter att förslaget var förankrat i partiledningen internt.

Söndag och måndag samlades Folkpartiet till partistyrelsemöte på konferensanläggningen Wijks på Lidingö. I kallelsen, som skickades ut till ledamöterna i förra veckan, var integrationsrapporten en av punkterna.

Eftersom skiljelinjerna för språkkravet är väl kända väckte inte det förslaget någon större debatt. Det var i stället de två första förslagen från Jan Björklund i integrationsrapporten som fick det att hetta till:

Tuffare försörjningskrav vid anhöriginvandring för att snabba på processen att få jobb.

Bevilja permanent uppehållstillstånd först när personen kan visa att hen kan försörja sig själv.

Attackerades av ledamöter

Björklund attackerades av en handfull partistyrelseledamöter - och tyngst av dem var Birgitta Ohlsson. Den före detta Europaministern och utpekade FP-kronprinsessan hamnade i en öppen konflikt med partiledaren på mötet, enligt uppgift till Expressen.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit skeptisk till delar av integrationsförslagen, säger Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson framförde även kritik på partiledningens interna möte tidigare i vinter, erfar Expressen.

På tisdagens pressträff berättade Jan Björklund hur partiledningen och integrationsgruppen arbetat med att förankra förslaget.

– Det är ett förslag från en arbetsgrupp. Det har behandlats i vår partistyrelse. Vi har haft en förankringsprocess under två veckor i en lång rad beslutsorgan i Folkpartiet. Det finns ett mycket, mycket brett stöd i de ledande beslutsorganen i Folkpartiet för det här förslaget. Men det kommer att gå till vårt landsmöte i höst, uppgav Björklund.

Han motiverade utspelet med att Sverige behöver en tydligare arbetslinje i integrationspolitiken.

Inom FP ifrågasätts nu den interna förankringsprocessen.

– Det var inget klang- och jubelmöte, säger Linda Norlund

Ville ha omröstning

Hon hade gärna sett en omröstning i partistyrelsen om förslagen.

– Om man har ett röstningsprotokoll är det svårare att säga att alla är med på tåget, konstaterar hon.

Frida Johansson Metso hade inte möjlighet att vara med på mötet men följde diskussionen på distans - och framförde kritik via sms till bland annat FP-ledaren.

– Jag fick det i knät på fredagen och förväntades ha en synpunkt på söndagen. Det är inte förankring för den enskilde ledamoten när det kommer så hastigt på.

Roger Haddad, ordförande i FP:s integrationsgrupp, delar Jan Björklunds uppfattning om att förslaget är förankrat: I partiledning, riksdagsgrupp och partistyrelse är det diskuterat och förankrat, betonar Haddad.

– Jag köper inte det här om att vi inte har förankrat. Men förankring betyder inte att alla ska tycka exakt likadant om vartenda förslag, säger han.

– Ingen begärde votering och ingen reserverade sig på Folkpartiets partistyrelsemöte, säger Elin Boberg, FP:s presschef, som också betonar att förslaget även är förankrat i FP:s kommunalpolitiska råd och bland länsförbundsordföranden.

Expressen har förgäves sökt Jan Björklund för en kommentar.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs att kallelsen till styrelsemötet inte innehöll detaljerad information om flyktingförslaget, men det stämmer inte enligt FP:s presstjänst.

Stormarna kring Folkpartiet

KRITIKEN I TV

I SVT Aktuellt i onsdags kritiserade Frida Johansson Metso, partistyrelseledamot, bland annat förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring.

VARNINGEN PÅ SAJTEN

I en debattartikel på Nyheter24 varnade Linda Nordlund, ordförande för Luf, för att migrationspolitiken blandas ihop med integrationspolitiken, när man i stället för att ge permanenta uppehållstillstånd direkt vill utfärda tillfälliga uppehållstillstånd. "Det är ett sätt att minska volymerna, oavsett vad de säger", säger Linda Nordlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.