Ohlsson (FP) öppnar för allians med MP

Publicerad

Birgitta Ohlsson (FP) öppnar för en allians med fem partier efter nästa val - där Miljöpartiet är ett alternativ.

I torsdagskvällens "Bar & Politik" kallar hon MP ett "fräscht alternativ".

– Det finns många frågor där vi ligger väldigt nära, säger Ohlsson.

Men MP stänger dörren helt.

– Vi har gjort det väldigt tydigt att vi inte kommer att bli en del av alliansen, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Det var under diskussionen om miljöpolitik med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som EU-minister Birgitta Ohlsson fick frågan om Miljöpartiets roll efter nästa val.

– De skulle kunna vara ett fräscht alternativ i alliansen, säger Ohlsson i "Bar & Politik".

De skulle alltså kunna vara ett alternativ?

– Absolut.

Då kan det bli fem partier i nästa regering?

– Det kan bli så.

"Samarbetar redan"

Birgitta Ohlsson fick också frågan om det pågår diskussioner om att vara fem partier i nästa regering.

– Vi samarbetar redan i dag i många frågor. Och det finns många frågor där vi ligger väldigt nära, säger Birgitta Ohlsson.

Anders Wallner, partisekreterare i MP, välkomnar inte inbjudan - tvärtom:

– Vi har gjort det väldigt tydligt att vi inte kommer att bli en del av alliansen.

Förs det någon form av diskussioner?

– Nej. Däremot har vi under hela mandatperioden sökt samarbete i olika sakfrågor. Men vid sidan av migrationsöverenskommelsen har inte alliansen varit intresserad av samarbeten. Men det är klart att de är stressade nu med tanke på oppositionsläget där det bara blir två partier kvar i många mätningar.

MP:s språkrör Åsa Romson är inte intresserad av att ingå i alliansen.

– Som vi ser det finns det inga möjligheter för oss att gå in i alliansen. Vi tror inte på allianspolitiken. Vi vill att svensk politik ska ta steget bort från den politiska inriktningen. Vi tycker att Sverige står still när det gäller utvecklingen för bättre miljö- och klimatpolitik, vi har en ineffektiv politik mot arbetslösheten och många problem i skolan som behöver lösas på nya sätt, säger hon.

Wetterstrand ställer sig frågande

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör i Miljöpartiet, ger inte mycket för Ohlssons uttalande. På Twitter ställer hon sig frågande till vad Ohlsson egentligen menar.

"Exakt samma uttryck användes 2002. Ska ´släppa in´ MP, som om det var självklart att regeringsmakten var deras trots 36 procent."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag