Forskningen har visat att upp till 3 av 100 dödsfall beror på läkemedel. Det innebär att cirka 2 700 personer avlider varje år med läkemedel som huvudsakliga eller bidragande orsak. Då är både biverkningar och förgiftningar inkluderade.
De flesta som avlider är äldre. Medelåldern är över 80 år, och de flesta har flera olika sjukdomar.
– Det är gruppen av de allra mest sköra äldre som oftast drabbas. De har redan en ganska kort förväntad livslängd, säger Staffan Hägg som är adjungerad professor vid Linköpings universitet och forskar om biverkningar.
När man åldras försämras många olika organ, som lever och njurars funktion. Därför är äldre överrepresenterade i statistiken över dödsfall kopplade till läkemedel.
– Riskerna för biverkningar ökar med antalet läkemedel och äldre tar fler läkemedel än yngre. När den kognitiva förmågan är nedsatt finns också större risk för att man tar sina läkemedel fel, och exempelvis tar för mycket.
Blodförtunnande medicin pekas ut
Bara en bråkdel av alla dödsfall som kan ha samband med läkemedel rapporteras till Läkemedelverkets biverkningsregister. Från 1 januari 2012 fram till den 19 september 2017 rapporterades 667 dödsfall bland seniorer som är 65 år eller äldre. Förra året året rapporterades 128 fall.
Dominerande läkemedel som pekas ut som orsaken är blodförtunnande medicinen waran som används för att minska risken för proppar. Av de 667 inrapporterade fallen gäller 218 Waran, alltså ungefär vart tredje dödsfall.
– Waran räddar många liv men bidrar i vissa fall också till svåra biverkningar som blödningar, säger Staffan Hägg.
Han berättar att Waran har ett "snävt terapeutiskt intervall".
– Det kan vara svårt att dosera, att hamna rätt. Hur man reagerar på läkemedlet varierar också mycket från individ till individ. Det är en utmaning, säger han.
Blödningar vanligaste orsaken till dödsfall i samband med medicin
En svensk befolkningsstudie har visat att blödningar är vanligaste orsaken till dödsfall i samband med mediciner. Blodproppshämmande läkemedel, som Waran, ligger bakom flest dödsfall. Sedan, i fallande ordning, kommer antiinflammatoriska värkmediciner, antidepressiva och hjärtmediciner.
– Det är vanliga läkemedel som används av många, så det är egentligen inte konstigt, säger Staffan Hägg.
Många biverkningar av läkemedel, omkring vartannat fall enligt studier, skulle kunna förebyggas. Och omkring var fjärde dödsfall skulle kunna förhindras.
– Det kan exempelvis handla om stödsystem för att väljer rätt läkemedel till den enskilde, att man har system som larmar om läkemedlen krockar med varandra och att läkaren följer upp effekten av medicineringen, säger Staffan Hägg.