Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Offrets ex om Kastellanoss försvinnande: Skrattretande

Kristofers Kastellanoss rymde under en oplanerad kisspaus den 12 juni.
Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Tre brottslingar på rymmen på tre veckor, två dömda för knivmord. Men polisen letar inte aktivt efter de dömda brottslingarna.

– Jag tycker det här är skrattretande, det är ändå någon som är dömd för mord, säger den mördade mannens före detta partner. 

Kristofers Kastellanoss, 25, och Imad Alzuriey, 32, båda dömda knivmördare och båda på rymmen från svenska fängelser. 

Den 12 juli slog nyheten ner och spreds sig som löpeld genom Sverige. Den morddömde Kristofers Kastellanoss hade lyckats rymma under en oplanerad kisspaus  strax utanför Laxå i Närke. Medan Kristofers Kastellanoss sprang i väg utan skor iförd handfängsel tog sig allt fler poliser till området för att hitta rymlingen, som fortfarande inte är funnen. 

Någon som tycker försvinnandet är anmärkningsvärt är kriminalprofessorn Leif GW Persson. 

– Det var väl inte så jävla lyckat att man stannade där man gjorde, om man nu ska stanna måste man se till att säkra honom. Det som stör mig är att man inte har hittat honom, säger Leif GW Persson. 

Imad Alzuriey var den 1 augusti i Stadsparken i Kalmar på en övervakad permission. Han skulle träffa en nära anhörig när han vid 14-tiden sprang i från den fångvaktare som var satt att hålla ett öga på honom. Efteråt utfärdades ett rikslarm men han har ännu inte återfunnits. 

Förutom Alzuriey och Kastellanoss lyckades en 46-årig terrormisstänkt man med koppling till Sverige rymma från Vestre Fængsel i Köpenhamn den 1 augusti, även han har hittills hållit sig undangömd. 

Kristofers Kastellanoss, 25

■ Knivhögg i höstas en man till döds i Tullinge söder om Stockholm. 

■ Dömd till 14 års fängelse.

■ Rymde den 12 juli under en oplanerad kisspaus strax utanför Laxå i Närke.

 

”Ingen polis har hört av sig”

I höstas knivhögg Kastellanoss en man till döds i Tullinge söder om Stockholm. Tingsrätten dömde honom till 14 års fängelse men han hävdade hela tiden att han agerat i nödvärn. Efter en överklagan kom hovrättens dom den 3 augusti, de gick i samma linje som tingsrätten. Domen blev 14 års fängelse för mord. 

Att Kastellanoss hade rymt var det ingen från polisen som berättade för den kvinna som har ett barn tillsammans med offret. 

– Ingen polis har hört av sig till mig utan jag fick veta det här via medierna. Det känns jättetragiskt. Tänk om den här mannen skulle vilja skada oss eller så, jag tycker ändå att man borde få en varning, säger kvinnan, som inte levde ihop med den mördade mannen. 

Inget svar från polisen 

Trots flera försök att få svar på varför kvinnan aldrig kontaktades har ingen hos polisen kunnat svara. 

Dottern är i dag åtta år. Den 7 november förra året, när dotterns pappa mördades, var det heller inte någon hos polisen som kontaktade henne.   

– Jag fick veta att han hade dött dagen efter via vänner, vilket är tragiskt. Jag fick själv ringa till polisen och åklagaren och ta reda på när rättegången var och så, berättar hon.

Leif GW Persson menar att polisen i vanliga fall brukar kontakta anhöriga. 

– Ofta kontaktar man mordoffrets anhöriga men det här fallet är lite speciellt. Offret ska ju själv haft en kniv. Sen verkar inte finnas något uppenbart hämndmotiv i det här fallet, säger han. 

Imad Alzuriey högg en 35-årig man i ryggen utanför en fest i Malmö 2011. Fyra dagar efter knivbråket avled mannen på sjukhus och Alzuriey dömdes samma år till 13 års fängelse för mord. 

Imad Alzuriey högg en 35-årig man i ryggen utanför en fest i Malmö 2011.

Alzurieys pappa gick kort efter sonens rymning ut och kritiserade Kriminalvården. 

– Det finns säkert bristande omständigheter som har kunnat låta det här ske. Han har rymt från ett fängelse och det går inte att försvara. Men man borde söka anledningen till varför det kan ske, sa Imad Alzurieys pappa efter att sonen försvunnit.  

Men att personer avviker från permissioner är betydligt vanligare än den rymning som Kastellanoss genomförde. 

– Det är tio gånger så vanligt, Kriminalvården beviljar 20 000 permissioner per år. Nästan alla är obevakade och det är ändå väldigt få som smiter, säger Leif GW Persson. 

Imad Alzuriey, 32

■ Högg en 35-årig man i ryggen utanför en fest i Malmö 2011.

■ Dömdes till 13 års fängelse för mord. 

■ Rymde under en bevakad permission i Stadsparken i Kalmar den 1 augusti.

Letar inte aktivt efter mördarna 

Kriminalvården har haft två bakslag på kort tid och internutredningar kring båda rymningarna pågår för fullt. 

Enligt lag är det inte brottsligt att rymma, och eftersom man inte vet var i landet varken Alzuriey eller Kastellannos finns, om de nu är kvar i landet, letar ingen aktivt efter de båda rymlingarna. 

– Vi har inget aktivt sökande. När man är efterlyst innebär det att alla patruller i landet ska hålla ett öga öppet, men det går inte att ha en sökinsats om man inte vet var man ska söka, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen i region syd. 

Att ingen aktivt söker efter Kastellannos får mordoffrets ex att reagera. 

– Jag tycker det här är skrattretande, det är ändå någon som är dömd för mord, säger hon. 

–  Vid en tillsynspermission ska det endast finnas en kriminalvårdare med. Klienten som avvek i Kalmar hade tidigare haft flera bevakade permissioner och klarat dem bra. Man får inte en tillsynspermission utan att först haft bevakade permissioner, säger Kristina Granqvist, presschef på Kriminalvården, om Alzurieys försvinnande. 

I den här korsningen rymde Kristofers Kastellanoss. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

54 rymde förra året

Trots att det sker allt färre rymningar från permissioner, likt den som Alzuriey var på, var det totalt 54 som lyckades smita förra året enligt statistik från Kriminalvården. Däremot hade Kriminalvården inte en enda rymning i samband med en transport 2017. 

Att Kristofers Kastellanoss lyckades försvinna in i skogen i samband med en fångtransport är alltså mycket ovanligt och de tre anställda som ska ha varit närvarande vid händelse är tagna ur tjänst till dess att utredningen är klar. Utredningen om hur Kastellannos lyckades rymma väntas vara klar den kommande veckan men det är ännu oklart om det blir offentligt.

– Han skulle sitta i finkan så här dags men det gör han bevisligen inte. I bästa fall är han utomlands, säger Leif GW Persson. 

Så vill politikerna motverka rymningar

Socialdemokraterna:

– Avvikelser från permissioner är ovanliga. Rymningarna från anstalter har kraftigt minskat över åren. Vi satsar på att Kriminalvården ska fortsätta utveckla sin verksamhet. Socialdemokraterna satsar 800 miljoner kronor på hela rättskedjan där Kriminalvården är prioriterad. Vi vill bland annat öka antalet platser och höja säkerheten i häkten och anstalter, säger justitieminister Morgan Johansson. 

 

Liberalerna

– Liberalerna anser att säkerhetsrutinerna måste ses över. Men vi vill också öka befogenheterna för en kriminalvårdare som är ute med exempelvis morddömda, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad.

 

Moderaterna

– Vi vill höja anslagen till Kriminalvården så att deras säkerhetsarbete stärks. Vi vill också säkerställa att fotboja regelmässigt används när personer som begått grova brott har permission. Med rätt utrustning skulle det underlätta för polisen att snabbt hitta någon som har rymt, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

 

Kristdemokraterna

– KD vill att rymningar ska kriminaliseras. Idag är rymning inte något särskilt brott och en rymning ger för liten konsekvens. Det blir helt enkelt ofarligt att försöka rymma. Jag vill invänta utredningarna i de specifika fallen nu i sommar, men klart är att Kriminalvården måste ha de resurser och personalen de befogenheter som krävs för att undvika den här typen av rymningar. Vi vill också avskaffa den automatiska villkorliga frigivningen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson.

 

Centerpartiet

– Kriminalvården behöver se över sina rutiner för att säkerställa att transporter och andra tänkbara svaga punkter överbryggas. Därtill finns lagstöd för att använda fotboja och det är möjligt att den möjligheten borde användas i större utsträckning. Rymning och rymningsförsök ska också påverka möjligheten till förtida frigivning, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin. 

 

Vänsterpartiet

– Vi måste fundera på om det går att göra de 16 ackrediterade behandlingsprogrammen bättre och om det finns fler åtgärder. Vi kanske ska lägga mer pengar och energi på behandling, på fler kriminalvårdare och en utbyggd frivård i stället för att ha mer säkerhet. 

 

Miljöpartiet:

– Jag utgår från att Kriminalvården snarast ser över rutiner och säkerhet vid transporter och permissioner, för att säkerställa att rymningar inte sker. Sverige har de senaste åren haft mycket få rymningar, och det är viktigt för förtroendet för rättsväsendet att dömda faktiskt avtjänar sina straff, säger Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.