Shottaz mördade egna medlemmen

Fem män greps efter mordet.
Mannen sköts ihjäl under natten till tisdagen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Enligt Expressens uppgifter var det skjutne mannen kopplad till det kriminella Rinkeby-nätverket ”Shottaz”.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

När mannen skjutits i huvudet i Rinkeby natten till nyårsafton flydde flera maskerade gärningsmän platsen, enligt Expressens uppgifter. 

Fem personer har anhållits under morgonen och både offer och gärningsmännen har kopplingar till den kriminella gänggrupperingen ”Shottaz”.

Tidigt på morgonen dog den skjutne mannen på Karolinska universitetssjukhuset, där hans anhöriga hade samlats.

– Det är jättesvårt just nu, säger mannens pappa.

Mitt i natten sköts mannen i 20-årsåldern till döds. Han satt i en bil i Rinkeby och bar skottsäker väst, men enligt uppgifter träffades han i huvudet.

Polisens helikopter cirkulerade över området efter mordet och polisens piketbuss var också på plats. 

Den mördade mannens pappa berättar att han vid 04-tiden på morgonen väcktes av att telefonen ringde. Det var släktingar som berättade att sonen var skjuten och låg på Karolinska universitetssjukhuset.

Sonen hade mycket svåra skador i huvudet. Han var aldrig vid medvetande medan pappan var på sjukhuset, och vid 07-tiden tog de anhöriga beslutet att avsluta den livsuppehållande behandlingen.

– Vi bestämde att man skulle stänga av eftersom han inte kunde överleva, säger pappan.

– Doktorn sa att det inte var någonting de kunde göra.

Maskerade gärningsmän flydde

Mordet skedde på en grusparkering i Rinkeby, där flera bilar stod, i närheten av nybyggda bostadshus. Efter mordet rörde sig flera människor i området för att se vad som hänt.

Flera maskerade gärningsmän flydde från platsen. Två män kunde snart gripas misstänkta för brottet i området. En stund senare stoppades också en bil i Stockholmsområdet och ytterligare tre personer greps misstänkta för brottet.

– De har gripits under utredningsarbetet och nu ska de höras, sade Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg under nyårsafton. 

En teori i polisens utredning är att offrets bil krockade med förövarnas bil i samband med dödsskjutningen, enligt uppgift till Expressen.

Alla de fem misstänkta anhölls på nyårsafton. Två av dem är på sannolika skäl misstänkta, vilket är den högre misstankegraden. De övriga tre är skäligen misstänkta.

Dömd för flera brott

Enligt Expressens uppgifter tillhörde den mördade mannen den inre kärnan i det kriminella Rinkeby-nätverket ”Shottaz”. Han är dömd för flera brott, senast till ett fängelsestraff för några månader sedan.

Mannen är dömd flera gånger de senaste åren. Bland annat har han dömts för narkotikabrott vid ett flertal tillfällen, rattfylleri, grov olovlig körning, grovt vapenbrott och våldsamt motstånd.

Enligt Expressens uppgifter tillhörde den mördade mannen den inre kärnan i det kriminella Rinkeby-nätverket ”Shottaz”.
Foto: Polisen

De fem personerna som greps är alla män mellan 20 och 30 år gamla och precis som mordoffret har de också kopplingar till ”Shottaz” – flera av dem är ledande gestalter i nätverket. Alla fem anhölls senare under dagen misstänkta för mord.

Alla de misstänkta är tidigare dömda för brott. En av dem, en 21-åring, dömdes förra året för grovt vapenbrott i samma mål som den nu mördade mannen.

Blodiga konflikten mellan gängen

”Shottaz” har i flera år haft en blodig konflikt med grupperingen som kallas ”Dödspatrullen” vilket resulterat i flera mord och ett antal skjutningar i Stockholmsområdet. Många av de inblandade i gängnätverken har dömts till fängelsestraff tidigare för grova brott.

Bland de fem mordmisstänkta finns flera som tidigare dömts och misstänkts för grov kriminalitet, bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och ytterligare grova brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.