Officer var en bluff – fick toppjobb inom försvaret

Mannen har fått toppjobb på Kustbevakningen och arbetat med hemlighetsklassat material inom signalspaning.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En man som utgett sig för att vara officer har sedan 20 år haft olika högt uppsatta jobb inom det svenska försvaret, avslöjar Dagens Nyheter

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger majoren David Bergman som utbildar nya officerare.

Under måndagen avslöjade DN även att regeringen varit medveten om att mannen ljugit om sin utbildning i över ett år – men att uppgifterna inte nått Försvarsmakten.

Mannen har fått toppjobb på Kustbevakningen och arbetat med säkerhetsklassat material inom signalspaning.

Allt detta trots att han inte har en officersutbildning. Mannen har bluffat sig igenom hela sitt yrkesliv, avslöjar DN.

Mannen påbörjade en förberedande officerskurs i Enköping 1999, men påbörjade sedan aldrig själva officersutbildningen. För att få göra det behövde han läsa upp gymnasiebetygen på komvux, vilket han inte klarade – men trots detta kunde han ändå visa upp ett examensbevis från skolan. 

Problemet var att det var underskrivet av en överste som inte existerar – det var förfalskat. 

I dag är mannen arbetsbefriad med lön

Mannen har ändå kunnat ha ett långt yrkesliv inom det svenska försvaret – och dessutom fått goda vitsord på vägen. 

Tidningen har tidigare avslöjat att mannen fick ett toppjobb på Kustbevakningen 2016. Då hade han också ljugit om att han har en examen inom statsvetenskap och körkort.

Två år senare avslöjades lögnerna och myndigheten larmade då både Säpo och Försvarsmakten, har tidningen avslöjat. Men trots detta fick mannen alltså ett nytt toppjobb inom försvaret förra året. 

Mannen hann påbörja sitt arbete under sommaren, men stängdes sedan av från tjänsten. I dag är han arbetsbefriad med lön, skriver DN. 

DN har försökt få svar från mannen, som inte har velat ställa upp på en intervju, utan bara har skickat ett mejl till tidningen utan att kommentera officersbluffen. 

I en tidigare intervju med mannen erkände han dock att han ljugit och sa då: 

– Ja, jag kan ha gjort det flera gånger. Svaret är att jag inte vet hur många gånger jag gjort det, och inte heller vilken gång som var första gången.

Försvarsmakten: 

När DN konfronterar Carl-Axel Blomdahl, chef för ledningsstabens samordningssektion vid Försvarsmaktens högkvarter, med uppgifterna säger han att det som skett är beklagligt – och medger att Försvarsmakten blivit lurad. 

Han vill inte svara på frågan om någon säkerhetsklassad information har röjts och medger att det inte går att förklara hur mannen kunnat ta sig så långt inom myndigheten på falska grunder. 

– Vi tycker att vi har en bra metod för att göra säkerhetsprövning av de individer som vi anställer i Försvarsmakten. Ingen metod är hundraprocentig och jag kan bara konstatera att vi har brustit i det här fallet, säger Blomdahl till DN.

Regeringen varnades

På måndagen kan Dagens Nyheter även avslöja att den svenska regeringen fick veta att den falske officeren ljugit på sitt cv för över ett år sedan.

Trots detta fick mannen kort därefter ett uppdrag som stabschef för en FN-insats i Mali. 

Justitiedepartementet bekräftar för DN att de fått uppgifterna och att de informerade försvarsdepartementet ”på tjänstemannanivå”.

Carl-Axel Blomdahl säger till DN att de ”inte kan finna att vi fått den här informationen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.