Officer påstår sig ha infiltrerat V

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Ohly.
Foto: Sven Lindwall
Jens Holm.
Foto: Cornelia Nordström

Hans-Erik Sjöholm, 48, upprepar i dag sina påståenden om att han har infiltrerat Vänsterpartiet.

Han ska ha lämnat uppgifter om ledande företrädare i partiet - bland andra Lars Ohly - till Säpo, skriver i dag Aftonbladet.

Sjöholm ska dock ha berättat om den påstådda infiltrationen tidigare – på en stor hearing på Stockholms universitet.

– Han knasade ut mot slutet, när jag var motståndare mot hans påståenden, för det han säger stämmer inte överens med verkligheten, minns Tommy Lindström, tidigare chef på rikskriminalen, som var en av paneldeltagarna.

Tidningen Världen idag skrev redan 2010 om en hearing som Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet höll om polisinfiltratörer i Sverige. Där deltog domare, advokater, åklagare, poliser – och en Hans-Erik Sjöholm som hävdade att han i 13 år infiltrerat Vänsterpartiet.

Enligt Världen idag framträdde Sjöholm då, precis som i dagens Aftonbladet, med den svensk-amerikanska flaggsymbolen på kavajslaget. Ruben Agnarsson, då reporter på Världen idag, i dag på Kanal 10, rapporterade från Hearingen minns Hans-Erik Sjöholm.

– Han ville gärna bli intervjuad och fiskade efter det, säger Ruben Agnarsson.

Men där fick han inte napp. 

– Mitt grundintryck var att han inte var helt trovärdig. Han hade spelat högerextremist, sedan vänsterextremist och stod där med den svensk-amerikanska flaggan. Det var tre olika fasader.

Tommy Lindström, tidigare chef på Rikskriminalpolisen, var med på hearingen och minns Hans-Erik Sjöholm, som satt i publiken. Enligt Lindström påstod han sig vara infiltratör åt tullen.

– Jag höll ett föredrag på detta tema och i slutet av föredraget blev det frågor. Då började den här personen (Hans-Erik Sjöholm) ställa frågor som egentligen bestod av påståenden om att han hade varit informatör för tullens räkning. Jag svarade att det inte kan vara sant eftersom tullen inte hade några informatörer vid det här tillfället, de hade inga sådana moderna arbetsmetoder, säger Tommy Lindström och tillägger:

– Han knasade ut mot slutet, när jag var motståndare mot hans påståenden, för det han säger stämmer inte överens med verkligheten.

Hur kan du vara så säker på det? 

– Jo, för att jag hade ett nära samarbete med tullkrim, och alla operationer av den här typen genomfördes av rikskrim. 

Men kan inte någon på Säpo ha drivit detta ärende enskilt? 

– Det är möjligt ja, men Säpo hade inget intresse av knark, smuggling eller vapen vid den här tiden. P-G Näss, som satt som operativ chef på Säpo då, var den som ringde mig när de behövde ett samarbete eller för att tipsa om saker som inte låg under deras ansvarsområde.

Tommy Lindström säger också:

– Däremot måste Säpo lyssna på alla tips som kommer in, ta emot informationen och lagra den. Gör de inte det så kan de missa saker som sedan händer.

Advokaten Peter Althin var en av initiativtagarna till hearingen. Han minns också att Sjöholm var på plats.

– Jag kommer ihåg att han var där men inte i detalj vad han sa, säger Peter Althin.

Sjöholm har tidigare förekommit i media, bland annat i TV4 där han hävdade att Tullverket agerat felaktigt i en stor brottsutredning. Anklagelserna undersöktes av tullverket och åklagarmyndigheten, men avskrevs. Efter beslut i Tullverkets personalansvarsnämnd fick sedan Sjöholm lämna sin tjänst på grund av samarbetssvårigheter, bland annat hade han smygbandat sina kollegor i åratal.

Fick tystas

Magnus Hörnqvist, docent på Stockholms universitet, var en av arrangörerna till hearingen vid universitet, och säger att det var svårt att veta om Sjöholm talade sanning.

– Vi hade en diskussion mellan kollegorna om trovärdigheten, men vi kom inte fram till något.

Han säger att han fick förmå Sjöholm att sluta prata, eftersom han tog mycket tid i anspråk.

– Det lät som att han hade föreberett sig. Han pratade under lång tid, säger Magnus Hörnqvist.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz tror att Sjöholm i stora drag talar sanning.

– Jag tror att det han berättar är sant, han har inspelningar som styrker det, hävdar Schultz, som enligt Aftonbladet har engagerat sig i polisens infiltratörsverksamhet och ska ha hört flera bandinspelningar.

Varför reagerade du inte på de här, anmärkningsvärda, uppgifterna som fördes fram?

– Sjöholm begärde ordet och höll ett anförande om sig själv i flera minuter. Han är inte den informatörstyp som jag har lagt ner mest krut på, de jag fokuserat på lever med fara för sina liv. Jag lyssnade inte så noga, det blev fel fokus.

Aftonbladet skriver att Sjöholm också tvingats sluta som vaktchef på Livgardets Kavallerikasern i Stockholm, efter att ha anklagats för högerextrema kontakter.

Till Aftonbladet säger Sjöholm nu att han i slutet av 1980-talet gick med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), som i dag heter Vänsterpartiet. Där deltog han enligt egen utsago i möten och skaffade sig information om viktiga personer inom partiet. Flera av de personer som kartlades har även senare varit framträdande inom Vänsterpartiet, bland annat som riksdagsledamöter. Sjöholm säger själv att den verksamheten pågått till en bit in på 2000-talet.

Säpos infiltratör ska enligt honom själv ha kommit nära flera partimedlemmar och ska ha setts som vilken medlem som helst. Han uppger själv för att han deltog i partiets aktiviteter - och skickade sedan regelbundet vidare uppgifter till Säpo.

Spionerade på Lars Ohly

En av de som mannen påstår kartlades är Lars Ohly, då partisekreterare, och senare även partiledare för Vänsterpartiet. Sjöholm säger till att uppgifter från ett möte innan valet 1998 skickats vidare till Säpo. På mötet ska Ohly enligt Sjöholm ha talat om att det är nödvändigt med utomparlamentarisk kamp och proletariatets revolutionära diktatur. De uppgifterna var Säpo intresserat av, enligt infiltratören skriver Aftonbladet.

– Jag ställde frågor till honom på mötet och även andra ställde frågor och jag antecknade ned vad han sa, säger Sjöholm till Aftonbladet.

Lars Ohly själv blir upprörd över uppgifterna som förts fram.

– Säpo ska helt enkelt ge fan i att samla in uppgifter om partisekreterare i riksdagspartiet, det är helt uppåt väggarna. Jag är oerhört förvånad och väldigt kritisk, säger han till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler krävde på måndagen ett möte med Säpo med anledning av uppgifterna i Aftonbladet.

"Säpo ska skydda demokratin, inte ägna sig åt att åsiktsregistrera företrädare för ett öppet demokratiskt parti. Vi kommer att kräva att de lägger alla kort på bordet i den här frågan", meddelar Etzler i ett pressmeddelande.

En annan som, enligt Aftonbladet, har kartlagts av Sjöholm är Jens Holm, som tidigare har suttit i Europaparlamentet och nu är i riksdagen med uppdrag i miljö- och jordbruksutskottet, justitieutskottet, näringsutskottet och EU-nämnden.

Aftonbladet skriver att Holm var intressant för Säpo eftersom han var djurrättsaktivist och medgrundare till Colombianätverket.

– Han fanns med i deras register sedan tidigare, han var väldigt känd hos dem, säger Sjöholm till Aftonbladet.

Hans-Erik Sjöholm lämnade uppgifter till Säpo som rörde Holms kopplingar till Farc-rörelsen.

Holm säger till Aftonbladet:

– Jag tycker att det känns otrevligt och obehagligt att en person under en tid uppenbarligen har spionerat på mig och andra medlemmar i Ung Vänster.

En tredje vänsterpartist, Jonas Wikström som satt i riksdagen för partiet en kort tid 2005, blev fotograferad på möten och kartlades enligt Sjöholm omkring år 2000.

– Jag utgår ifrån att Säpo avfärdar det här som ointressant. Annars skulle det vara väldigt märkligt, säger Jonas Wikström till Aftonbladet.

Säpo tystlåtna

Säpo är mycket tystlåtna när det gäller frågor om officeren. Flera av de personer som officeren tidigare hade som kontaktpersoner inom säkerhetspolisen väljer också att tiga för Aftonbladet när frågan väcks.

– Det enda jag bekräftar och säger till dig är att visst känner jag honom. Men detaljerna runt det är ingenting som jag vill gå in på överhuvud taget. Där vill jag hänvisa till säkerhetspolisen, säger en av officerens kontaktpersoner till Aftonbladet.

Säpos pressekreterare Fredrik Nilsson vill för Aftonbladet inte kommentera enskilda personer eller specifika ärenden.

På tidningens fråga om det fortfarande pågår informationsinhämtning om personer inom Vänsterpartiet svarar Fredrik Nilsson:

– Säkerhetspolisen är inte intresserad av personers åsikter eller övertygelser. De personer eller den verksamhet vi följer eller intresserar oss för är sådan där det finns misstanke om brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.