Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offentlig avrättning tillbaka i Afghanistan

En morddömd afghansk man har avrättats i en offentlig avrättning i staden Farah i Afghanistan, uppger talibanerna. Det är det första bekräftelsen på en sådan avrättning sedan talibanrörelsen tog makten i augusti i fjol.

I november beordrade talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada domare att fullt ut upprätthålla de aspekter av islamisk lag som rör offentliga avrättningar, steningar, piskning och amputering av kroppsdelar på tjuvar.

Sedan dess har flera offentliga piskningar genomförts, men avrättningen på onsdagen är den första som talibanerna har medgett.

Det är okänt hur avrättningen gick till.

Under talibanernas tidigare styre, som tog slut 2001, straffades människor offentligt regelbundet. Den här gången har rörelsen lovat en mjukare linje, men har infört allt strängare regler, framför allt för kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.