Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här börjar slaget om största IS-fästet Mosul

Kurdiska peshmerga-styrkor avfyrar raketer mot IS-styrkor i morse.
Foto: AA/TT
En Peshmerga-konvoj på väg mot fronten.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Svart rök stiger från IS fästen.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett rökmoln syns stiga mot skyn i Mosul.
Foto: AA/TT
CNN:s reporter Nick Paton Walsh hamnade mitt i ett kulregn.
Foto: CNN
CNN:s Nick Paton Walsh.
Foto: CNN
Mosul är Iraks näst största stad – och IS största fäste.
Foto: AA/TT
Mosul ligger i norra Irak.
1 / 8

WASHINGTON DC/STOCKHOLM. Slaget om Iraks näst största stad inleddes i natt.

Det är timmen noll för Mosul – och kanske för IS.

Turkiska styrkor har smugits in bland de irakiska trupperna, rapporterar Reuters.

Den stora offensiven mot IS-fästet Mosul i norra Irak har inletts. Den irakiska armén och peshmerga, med uppbackning av den amerikanska armén, har mobiliserat tiotusentals man för att slå till mot vad som kallas IS sista fästa i Irak.

IS intog Mosul i ett stormangrepp i juni 2014. Och det var i Mosuls stora moské som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi tillkännagav att kalifatet - det muslimska riket - återupprättats.

Men IS dagar i Mosul ser nu ut att vara räknade. Slutoffensiven mot Mosul inleddes under natten mot måndagen då Iraks premiärminister Haider al-Abadi annonserade starten i ett tv-sänt tal.

Irakiska styrkor utanför Mosul.
Foto: Khalid Mohammed / AP/ TT

– Segerns tid har kommit och operationen för att befria Mosul har startat, sa han enligt Sky News.

Irak: Vi vill inte ha Turkiets hjälp

Och ytterligare hjälp har lovats. I helgen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Irak inte kunde hantera utdrivandet av IS på egen hand – och att Turkiet ska bistå med militära styrkor.

De turkiska styrkorna, runt 3 000 soldater, uppges ha gått med i offensiven på eget initiativ, efter att den irakiska regeringen sagt nej till deras officiella inblandning.

– Vi kommer inte låta Mosul ges till IS eller någon annan terrororganisation, säger Erdogan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Erdogan säger sig vilja förhindra terrorgruppen från att ta sig till Turkiet, men Irak har sett det som en mindre invasion av landet. Erdogan har tidigare kritiserats hårt för att hans främsta mål, enligt kritiker, är att stoppa kurdernas framgångar i området.

Irak vill befria Mosul innan årsskiftet

Haider al-Abadi, Iraks premiärminister, har varit tydlig med att bara den irakiska armén och polisen ska gå in i Mosul. Exempelvis peshmerga kommer stanna utanför staden.

CNN:s reporter Nick Paton Walsh hamnade mitt i ett kulregn.
Foto: CNN

Målet är att befria Mosul från IS innan årsskiftet. Men många tror att det kan gå betydligt snabbare än så. Det minst 4 000 IS-soldater som finns i staden uppges redan ha börjat fly mot den syriska gränsen.

Kurdiska peshmergastyrkor har återtagit sju byar och samhällen öster om Mosul, skriver The Guardian. Samtidigt rapporterar CNN att IS lidit stora förluster och att den irakiska armén avancerar i sydöst.

Tunga transporter från Bagdad

Iraks armé har tillsammans med kurdiska styrkor och med stöd av amerikanska elitförband tagit upp positioner utanför staden. Stridsvagnar, pansarvagnar och tunga vapen har transporterats upp från Bagdad.


LÄS MER: Magda Gad: "En halv miljon barn sitter fast"


Siffrorna på exakt hur många som deltar i kampen varierar. Enligt The Guardian kommer runt 45 000 irakiska soldater gå in i Mosul söderifrån, medan kurdiska styrkor positionerar sig norr och öster om staden för att blockera flyktvägar.

Planen är att omringa Mosul och sedan dra cirkeln tätare, gradvis närma sig och isolera staden, skriver New York Times.

Mosul den största staden som kontrolleras av IS

Städer som Ramadi, Fallujah och Tikrit har återerövrats. Mosul är det sista stora priset, den största staden som IS kontrollerar.

Men det riskerar bli en utdragen, blodig historia. Det beräknas finnas över en miljon civila kvar i staden. De som försöker lämna den utan tillstånd riskerar att dödas av IS.

– Alla bara väntar på befrielsen, så de kan uppfylla sina löften och ta hämnd på IS och döda dem, säger motståndsledaren Omar Fadil al-Alaf till New York Times.


LÄS MER: Magda Gad: Om det blir ett utdraget blodbad eller en kort offensiv vet ingen


Civila kan drabbas hårt av striderna

Om striderna blir utdragen blir det värst för de civila och det finns risk för en humanitär katastrof.

FN befarar att uppemot en miljon människor kommer att tvingas på flykt. FN:s biståndschef Stephen O'Brien uttrycker "extrem oro" för de civila i Mosul i ett uttalande.


Offensiven har varit på gång en längre tid.
Foto: AA/TTLÄS MER: Offensiven leder till stor flyktingkatastrof


IS har haft gott om tid att förbereda sitt försvar. Tunnlar har grävts, oljefyllda vallgravar omger staden. Där har IS tänt på så att svart oljerök stiger från staden, hindrar marktrupper och sticker i lungorna på de civila.

Och historien bjuder på varnande exempel. När Tikrit intogs så försvarade 400 IS-soldater sig emot 25 000 irakiska soldater i över en månad.

Slutstriden tycks vara här. Den lär bli intensiv.

Vid fronten hamnade CNN:s reporter Nick Paton Walsh mitt i ett kulregn på måndagen. Tv-bilder från platsen visar hur han tvingas huka sig för skotten.

Experten: "Stort maktspel bakom slaget"

Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är självklart att IS kommer att besegras i Mosul.

– Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta. Och om alliansen mellan olika stridskrafter kommer att kunna hålla samman. Det finns så många olika intressen.


LÄS MER: Syriska rebeller intog IS-kontrollerad stad


Hon fortsätter:

– Från en sida går kurdiska peshmergan mot Mosul och från en annan sida går irakiska arméstyrkor från Bagdad tillsammans med shiamilis. Irakiska Kurdistan och Bagdad har olika intressen och bakom detta har du också Turkiet som mullrar mot Bagdad. Det finns ett stort maktspel bakom slaget. Bakom allt detta har man också en beslutsamhet från USA. Jag tror president Obama vill ha en befrielse av Mosul som en del av sitt eftermäle.

"Politiken är viktig"

Enligt Bitte Hammergren finns det även risk att sunniarabiska officersfamiljer i Mosul, där många var allierade med Saddam Husseins armé, kommer att slåss mot de irakiska shiastyrkorna.

Hon säger att det inte finns någon "quick fix" för Mosul – och att mycket handlar om vad som kommer att hända efter att staden har återtagits.

– Eftersom Irak är ett politiskt splittrat land med ökad sekterism så är politiken viktig. Det räcker inte att vinna med militära styrkor, man måste vinna de politiska segrarna också.

Dabiq återtogs från IS i helgen.
Foto: AP/ TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.