Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oerfaren polis sköt ihjäl Joakim, 29 – trots föräldrarnas varning

Joakim Andersson, 29, sköts ihjäl av nyutexaminerad polis i Norrköping den 20 juli i år.
Joakims mamma Eva Christensson visar bild på sonens graffitikonst.Foto: Frida Sundkvist
Joakims mamma Eva tänder ett ljus för sin son.Foto: Frida Sundkvist
Foto: Frida Sundkvist
Joakims föräldrar Jörgen och Eva är övertygade att det hade slutat annorlunda om erfaren polis hanterat ingripandet.Foto: Frida Sundkvist
Joakims föräldrar Jörgen och Eva på utställning med Joakims konst i Norrköping.Foto: Frida Sundkvist
1 / 7

På bara två veckor i somras sköt nyutbildade poliser ihjäl två personer. 

Den ena var Eric Torell, 20. Den andra var Joakim Andersson, 29, i Norrköping. 

Minuterna innan Joakim sköts ihjäl fattade de oerfarna poliserna flera beslut som kan ifrågasättas, kan Expressen avslöja.

Joakims pappa Jörgen Andersson är övertygad:

– Jocke hade levt i dag om de hade skickat erfarna poliser.

Polisbristen i Sverige har lett till att oerfarna poliser måste arbeta tillsammans i yttre tjänst, utan stöd från mer rutinerade kolleger med erfarenhet av svåra ingripanden. 

Under lång tid har både poliser och Polisförbundet flaggat för att polisbristen kan få allvarliga konsekvenser. 

Expressen kan nu avslöja att nyutexaminerade poliser sköt ihjäl två personer inom loppet av två veckor i somras. 

Den ena var Eric Torell, 20, som sköts ihjäl natten till den 2 augusti på en innergård i centrala Stockholm. Han hade Downs syndrom och bar på ett leksaksvapen.

Två veckor tidigare, den 20 juli, sköt polis ihjäl Joakim Andersson, 29, i Norrköping. 

Föräldrarna hade ringt till vården eftersom de var oroliga för sin sons hälsa, att han kanske kunde fått en psykos. En läkare skulle därför vid midnatt besöka Joakim, och hade enligt rutinen för så kallade handräckningsärenden med sig två poliser.

Polisen som sköt hade arbetat i en månad

Den ena polisen som var med hade arbetat i fyra veckor. Den andra i åtta månader, nästan uteslutande i inre tjänst med polisutredningar.

Förundersökningen om tjänstefel är nedlagd, men Expressens granskning visar att de oerfarna poliserna den här natten fattade beslut som kan ifrågasättas, och som ledde fram till att de hamnade i en nödvärnssituation då den ena polisen sköt ihjäl Joakim.

– Vi tycker att det är konstigt att de här två poliserna sitter i samma bil, ensamma utan någon erfaren kollega, säger Joakims mamma Eva Christensson.

Ignorerade föräldrarnas varnande ord

I förhör uppger den ena polismannen att föräldrarna bett dem parkera polisbilen så att den inte skulle synas från Joakims fönster.

– Vi visste att han kunde bli upprörd om han såg poliserna. Läkaren sa att han skulle gå in först och prata med Joakim, berättar Eva Christensson. 

Poliserna följde föräldrarnas råd och parkerade bilen utom synhåll från lägenheten.

Men trots varningen gjorde poliserna och läkaren tvärtom när de skulle försöka få med sig Joakim. Poliserna gick före läkaren till lägenhetsdörren och den ena ropade högt in genom brevinkastet:

"Joakim, vi är från polisen, kan du öppna dörren!"

När Joakim inte öppnade tog den ena polismannen nycklarna som han fått av föräldrarna för att låsa upp. Han vred nyckeln och insåg då att dörren var olåst, så han vred tillbaka nyckeln och öppnade på glänt. 

Han såg då Joakim en och en halv meter in i lägenheten, med ett föremål i handen som han uppfattade som en kniv. Det visade sig senare vara en sax.

Polismannen försökte då ta tag i dörren för att snabbt stänga den igen, men det gick inte. Hans kollega hade dragit upp den på vid gavel, framgår det av den nedlagda förundersökningen. 

Detta trots att dörren enligt polisens utbildningar, vid den här typen av ingripanden, ska användas som skydd när poliser går in i lägenheter, bekräftar fyra erfarna poliser i yttre tjänst för Expressen.

Polisen som stod i trappan ropade då i stället "kniv", tog ett steg tillbaka och snubblade ner några trappsteg och slog samtidigt i armbågen kraftigt i trappräcket, framgår det av förundersökningen.

Joakim fortsatte att gå ut mot polisen och sade: 

"Skjut mig då".

Polismannen sköt då Joakim i bröstet med ett skott. Joakim stod kvar, så polisen sköt ett skott till, även det rakt i bröstet. 

Joakim vände tillbaka in i lägenheten, tog ett steg in i köket och föll ihop på köksgolvet. 

Där, på köksgolvet, dog Joakim.

"Jocke hade levt om det varit erfarna poliser"

Poliserna försökte förgäves återuppliva Joakim med hjärt- och lungräddning.

Joakim Anderssons föräldrar är övertygade att ingripandet hade slutat på ett annat sätt om Polismyndigheten inte lät så oerfarna poliser arbeta tillsammans.

– Jocke hade levt i dag om det hade varit erfarna poliser. Det hade han i Stockholm också gjort, säger pappa Jörgen Andersson. 

Han syftar på Eric Torell som sköts ihjäl i Stockholm mindre än två veckor senare, även det mitt i semestertider då polisen har svårt med bemanningen. Två av de tre poliserna var vid ingripandet i Stockholm nya i yttre tjänst.

– Vi vill inte att det här ska passera obemärkt. Vi vill att det ska bli en förändring inom polisen, så att ingen annan råkar ut för något liknande, säger mamma Eva Christensson.

Föräldrarna berättar att dödsbeskedet levererades av två unga poliser, som mittemot dem vid köksbordet sa:

"Det här är första gången vi lämnar ett dödsbesked, så det känns jobbigt."

Och först därefter:

 "Joakim är död."

– Det kändes som att vi var tvungna att ta hand om dem också, säger Jörgen Andersson. 

Polischefen ser ingen anledning till självkritik

Peter Wahlberg, chef för lokalpolisområde Norrköping och ytterst ansvarig för arbetsmiljön i området, säger att han inte hade kunnat göra något annorlunda. 

– Jag kan inte säga att om det hade varit erfaren personal så hade det fått en annan utgång eller inte fått en annan utgång. Det vet varken du eller jag, säger han.

Peter Wahlberg säger att ingripandet inte har lett till att polisen sett över några bemanningsrutiner internt. 

När det gäller polisernas agerande på plats säger han att det var upp till dem att fatta beslutet att gå först fram till dörren, trots föräldrarnas varning.

– Det kan vara på grund av bedömningar som de gör ur säkerhetsaspekt på plats. Skulle vi i alla tillfällen lyssna på vad alla säger till oss? Så kan inte vi jobba, säger han. 

Åklagaren: Poliserna har inte begått tjänstefel

Enligt chefsåklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren har poliserna inte begått tjänstefel.

– Jag har bedömt att det här är en nödvärnssituation och att det inte var uppenbart oförsvarligt att skjuta verkanseld, säger Martin Tidén.

Han har baserat beslutet på att det var ett trångt utrymme utanför en lägenhet då en person begav sig ut med en sax i handen, och som inte stannade på polisens uppmaning, förklarar åklagaren.

– Det var en livsfarlig situation. För att skydda sig själv och läkaren så skjuter polisen.

Expressen har utan framgång sökt de båda poliserna.

Polisens dödsskjutningar i år:

  24 mars: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Luleå i samband med ett ingripande vid en misstänkt mordbrand. 

28 mars: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis efter en biljakt. Polis sköt flera skott mot bilen då mannen ska ha försökt köra på en polis.

23 april: En man sköts ihjäl av polis i södra Stockholm i samband med ett ingripande då mannen ska ha varit våldsam mot en kvinna. 

20 juli: Joakim Andersson, 29, sköts ihjäl av nyutexaminerad polis i Norrköping. Joakims föräldrar är övertygade att utfallet hade blivit ett annat om erfaren polis hade hanterat ärendet i stället. 

21 juli: En man sköts ihjäl i Linköping i samband med att polis jagade misstänkta rånare. 

2 augusti: Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polis på en innergård i Stockholm. De tre poliserna, varav två var nyutbildade, sköt 25 skott mot Eric, som hade Downs syndrom och bar ett leksaksvapen. Det dödande skottet tog i ryggen.