Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ödlesex hindrar ny hockeyarena

Salamandrarnas parningslekar i pölarna stoppar bygget av Almtunas nya arena.
Vattensalamdrarna i Gränby sätter ned foten och stoppar bygget av en ny sportarena.
- Det är i pölarna dom parar sig, säger Erik Åhlander, biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

FAKTA

Hej! Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad spännande mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

Rör inte min lekpöl! säger ödlorna. - Försvinner pölarna, försvinner snart ödlorna, säger Erik Åhlander. Ödlorna i Gränby backe har länge stått i vägen för byggandet av Almtunas nya sportarena. Även tidigare bostadsbyggen har grusats på grund av ödlorna. Kommunens stadsbyggnadsdirektör funderar nu på hur de ska lösa situationen med den nya ishockeyhallen som ska rymma 8 000 åskådare. - Ödlorna har hindrat våra byggplaner i flera månader. De är ju fridlysta enligt EU:s direktiv så det är inte bara att börja bygga, säger Anders Erixon, stadsbyggnadsdirektör på Uppsala kommun.

Planerar nya pölar

En idé kommunen jobbar med är att anlägga nya pölar och göra det enklare för ödlorna att förflytta sig. - Vi ska lista ut hur vi ska få dem att trivas med oss. Vi får varken förakta människans eller ödlornas livsvillkor. Kanske kan vi döpa arenan till Salamanderarenan, säger han. I de fuktiga och blöta markerna uppvaktar ödlorna varandra. - De har ett avancerat parningsspel där de byter utseende och dansar för varandra, säger Erik Åhlander. Vattenödlorna tål mycket, men inte vad som helst. - Får de benet avbitet växer det ut ett nytt, men utan pölar blir det tufft, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!