Salamandrarnas parningslekar i pölarna stoppar bygget av Almtunas nya arena.
Salamandrarnas parningslekar i pölarna stoppar bygget av Almtunas nya arena.

Ödlesex hindrar ny hockeyarena

Publicerad
Uppdaterad
Vattensalamdrarna i Gränby sätter ned foten och stoppar bygget av en ny sportarena.
- Det är i pölarna dom parar sig, säger Erik Åhlander, biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Rör inte min lekpöl! säger ödlorna. - Försvinner pölarna, försvinner snart ödlorna, säger Erik Åhlander. Ödlorna i Gränby backe har länge stått i vägen för byggandet av Almtunas nya sportarena. Även tidigare bostadsbyggen har grusats på grund av ödlorna. Kommunens stadsbyggnadsdirektör funderar nu på hur de ska lösa situationen med den nya ishockeyhallen som ska rymma 8 000 åskådare. - Ödlorna har hindrat våra byggplaner i flera månader. De är ju fridlysta enligt EU:s direktiv så det är inte bara att börja bygga, säger Anders Erixon, stadsbyggnadsdirektör på Uppsala kommun.

Planerar nya pölar

En idé kommunen jobbar med är att anlägga nya pölar och göra det enklare för ödlorna att förflytta sig. - Vi ska lista ut hur vi ska få dem att trivas med oss. Vi får varken förakta människans eller ödlornas livsvillkor. Kanske kan vi döpa arenan till Salamanderarenan, säger han. I de fuktiga och blöta markerna uppvaktar ödlorna varandra. - De har ett avancerat parningsspel där de byter utseende och dansar för varandra, säger Erik Åhlander. Vattenödlorna tål mycket, men inte vad som helst. - Får de benet avbitet växer det ut ett nytt, men utan pölar blir det tufft, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag