Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ödesvecka för den finske statsministern

Antti Rinne, Finlands socialdemokratiske statsminister.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Finlands socialdemokratiske statsminister, Antti Rinne, verkar inte självmant lämna in sin avskedsansökan till landets president under tisdagen, skriver Yle.

Sannfinländarna har dock ställt ett antal frågor om bland annat Rinnes, och den avgående ägarstyrningsministern Sirpa Paateros, agerande i den så kallade Posthärvan.

Nu meddelar även samarbetspartiet Centern att man tappat förtroendet för Rinne.

Det blåser rejäl motvind för Finlands statsminister Antti Rinne efter den omfattande poststrejken i Finland. 

Ändå gav Socialdemokraterna, Rinnes eget parti, sitt stöd till statsministern efter ett möte som hölls på måndagskvällen.

Det var ju i förra veckan som den omfattande poststrejken i Finland– som ju även påverkade Sverige – blåstes av. 

Uppkomsten till strejken var när statsägda postbolaget ville tvinga på del av sin personal i ett nytt kollektivavtal. Ett avtal som praktiken skulle innebära sänkta löner.

Centerns förtroende för Rinne vacklar

Under ett möte på måndagen slog regeringspartiet Centern fast att förtroendet för statsministern vacklar.

Enligt uppgifter till Yle är De gröna beredda att ge Rinne sitt stöd. Men då måste statsministern och hans socialdemokratiska SDP ”helt öppet” berätta vad som egentligen hände gällande tvisten om Posten.

På tisdag är det interpellation och på onsdag en förtroendeomröstning. Det återstår alltså att se vad nästa steg blir för både Centern och Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.