Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ödestimmarna för Nordmark – efter Sjöstedts ultimatum

Hör Jonas Sjöstedt och Ali esbati, V.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Vänsterpartiet gav regeringen två veckor på sig att stoppa reformeringen av Arbetsförmedlingen. På torsdagen går tidsfristen ut – samma dag som regeringen presenterar en ny generaldirektör för myndigheten. 

Men det är oklart om åtgärderna räcker för att blidka V.

– Jag kan inte säga någon enskild detalj, men det handlar om de saker som vi har presenterat, säger V-ledamoten Ali Esbati till Aftonbladet.

Vänsterpartiet gav regeringen två veckor på sig att stoppa reformen av Arbetsförmedlingen. Annars skulle man gå vidare för att försöka avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. 

I morgon går den tidsfristen ut – och ännu har man inte fått några tecken från regeringen att planerna ändras, uppger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, för Aftonbladet. Han kan dock inte ge några konkreta förslag som man vill att regeringen går ut med:

– Jag kan inte säga någon enskild detalj, men det handlar om de saker som vi har presenterat. Vi vill uppnå någon slags garanti eller trovärdighet runt att detta inte förs vidare i den kaotiska riktning som nu har gällt, säger Esbati till tidningen och fortsätter:  

M, KD, SD positivt inställda 

– Men om vi inte fått adekvata svar innan tidsfristen löper ut är planen att gå vidare med misstroendet. Exakt vid vilken tidpunkt vi lägger förslaget kan jag inte säga, men det kommer att vara i nära anslutning till tidsfristen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets initiativ stöttades snabbt av oppositionspartierna: KD, M och SD ställde sig alla positivt inställda till att fälla Eva Nordmark tillsammans med V. Om alla riksdagsledamöterna följer sina partilinjer innebär det att de har majoritet.

För att väcka misstroende behövs dock 35 ledamöter i riksdagen, vilket gör att V med sina 28 inte räcker till. De har därför räckt ut en hand till M, som gett besked att man överväger att hjälpa till. 

Regeringen har dock tagit till åtgärder kring Arbetsförmedlingen. Man har dragit i nödbromsen gällande nedläggningen av de 132 kontor som myndigheten beslutat stänga efter att man fått en kraftigt minskad budget av M/KD-budgeten. 

På torsdagen presenterar regeringen även en ny generaldirektör för myndigheten – men det är ännu oklart om detta räcker för att blidka V. 

I reformen ingår att privata initiativ ska hjälpa till med att förmedla jobb till arbetssökande, men Dagens Nyheter visade nyligen i en kartläggning av det i mer än var tredje kommun, 114 av 290, saknas privata alternativ till Arbetsförmedlingen i nuläget. 

Odenberg: ”Rent missbruk” 

Tidigare försvarsministern och M-toppen Mikael Odenberg, är däremot mer kritiskt inställd till planerna på ett misstroendevotum mot Eva Nordmark. 

På sin Facebook-sida skriver han i ett inlägg, som också publicerats som krönika i Arbetsvärlden, där han skriver att misstroendeinstitutet har ”misshandlats” sedan 2014. Han skriver att verktyget förvisso utgör riksdagens kontrollmakt gentemot regeringen – men att det ska användas med nogsamhet.

”Samtidigt är yrkande om misstroendeförklaring det kraftigaste vapen som det folkvalda parlamentet kan ta till. Därför måste det rimligen användas med urskillning.”

https://www.facebook.com/mikael.odenberg/posts/10158163675728706

Odenberg skriver vidare att användandet av misstroendeverktyget i dagsläget är ”oseriöst” och att reglerna är uppsatta för att man inte ska använda det i ren demonstration, när man inte har mandat nog att lägga fram misstroendet. 

”Vänsterpartiet har gjort just detta. Partiet förfogar inte över 35 mandat men har ändå tillåtits behärska den mediala scenen med sina ”krav” i två veckor. Det är obegripligt att M och KD – som i sakfrågan dessutom står närmare regeringen än V – inte omedelbart stängde dörren.

Detta är inte bara Jonas Sjöstedts försök att ta sig in i debatten, utan det är också ett okonstitutionellt och ovärdigt parlamentariskt spel.”

Hör ministerns egna ord om pressen på Arbetsförmedlingen:

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.