Ödestimmar för Putin – Ryssland nära konkurs

I samband med att Litauen blockerat viktiga export- och importvägar för Ryssland, har Valdimir Putin och hans stab yttrat allvarliga hot mot det baltiska landet.
Rysslands president Vladimir Putin riskerar att få se sitt land gå i konkurs under söndagen.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland kan vara timmar från konkurs.

För första gången sen 1998.

Enligt BBC måste landet betala 100 miljoner dollar under söndagen, men transaktionen går inte igenom med anledning av sanktionerna.

Söndag är deadline för den ryska staten att utföra en räntebetalning på 100 miljoner dollar, motsvarande drygt en miljard svenska kronor.

Nu skriver Bloomberg att landet är timmar från att försättas i konkurs.

Även BBC rapporterar om räntebetalningen och skriver att landet är nära sin första konkurs sen 1998. Enligt den brittiska public service-kanalen har Ryssland såväl pengarna som viljan att betala, men att de stött på patrull.

Med anledning av landets invasionskrig mot Ukraina har EU och USA infört sanktioner mot Ryssland. Och dessa sanktioner gör att man inte kan betala skulden i rätt valuta.

Ryssland nära konkurs

Ryssland hävdar att de har har fört över summan till banken Euroclear, som i sin tur skulle föra pengarna vidare. Enligt Bloomberg har pengarna dock inte kommit fram, något som måste ske inom 30 dagar efter förfallodatum.

Det datumet var 27 maj.

Enligt BBC har Kreml jobbat hårt för att undvika ett konkursscenario, som skulle vara ett hårt slag mot nationens självbild och prestige.

Landets finansminister Anton Siluanov har tidigare beskrivit betalningsprocessen som ”en fars”.

Sommaren blir viktigt för Ukraina, Ryssland – och väst. Men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi finns det också en risk att det kommande hösten och vintern kan få västvärlden att tvinga Ukraina till svåra beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.