Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ödesmättat sommartal för Anna Kinberg Batra

En pressad Anna Kinberg Batra håller ett betydelsefullt sommartal på nationaldagen efter den senaste tidens kriser. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
En pressad Anna Kinberg Batra håller ett betydelsefullt sommartal på nationaldagen efter den senaste tidens kriser. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsvetaren Tommy Möller anser att sommartalet på nationaldagen blir ett av "Anna Kinberg Batras viktigaste tal hittills". Foto: / OKÄND
PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, menar att Moderaterna och Anna Kinberg Batra, behöver ta itu med två stora frågor: "Det är ett slags kris i hur hon ser på regeringsfrågan och på Sverigedemokraterna", säger han. Foto: JOHAN JEPPSSON / EXPRESSEN JOHAN JEPPSSON

Moderaterna har rasat i opinionsmätningarna. Krav hörs på Anna Kinberg Batras avgång.

Så när den ifrågasatta partiledaren håller ett sommartal på nationaldagen blir det minst sagt betydelsefullt.

– Det här talet måste vara ett av de viktigaste hon har hållit hittills, säger statsvetaren Tommy Möller.

Anna Kinberg Batra och Moderaterna är inte längre landets näst största parti. I SCB:s partisympatimätning från i torsdags landade M på 18,1 procent vilket gör att partiet får se sig passerat av både Socialdemokraterna (31,1) och Sverigedemokraterna (18,4).

Toppmoderaten Christian Gustavsson, medlem i partistyrelsen och distriktsordförande för Moderaterna i Östergötland, har krävt hennes avgång.

I fredags höll Anna Kinberg Batra en presskonferens där hon meddelade att hon petat både partisekreteraren Tomas Tobé och Beatrice Ask, som får lämna över rättsfrågorna till Tobé.

Partiledare Kinberg Batra konstaterade:

– Jag är i en förtroendekris. Det inser jag fullt ut och tar även ansvar för. Vi moderater är också i en förtroendekris. Jag känner en stark beslutsamhet över att vi kan och jag vill se till att vi kan gå starkare ut ur detta.

Stor press på Kinberg Batra

På tisdagen, som är Sveriges nationaldag, håller Anna Kinberg Batra för tredje året i rad ett sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm. Men i år är pressen enormt stor på henne.

– Det här talet måste vara ett av de viktigaste hon har hållit hittills, konstaterar statsvetaren Tommy Möller.

– Det kommer bli väldigt stor uppmärksamhet hur hon förmodligen lyfter fram vissa frågor.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, instämmer.

– Det här att SD har gått om i så många opinionsmätningar och ligger så mycket över i några av dem, det är en psykologisk chock för Moderaterna, och som nog inte sjunkit in tillräckligt mycket. Det är det jag tycker är det allvarligaste i situationen. De har än så länge inte fattat riktigt, känns det som, vad det innebär för Moderaterna och för borgerligheten framöver, säger Nilsson.

"Spydiga mediekommentarer"

Däremot tonar han ner själva talets betydelse.

– Det är inte avgörande, de där sommartalen når en begränsad krets. Hon kan hålla det på ett sätt som gör att det får minimal spridning. Det kanske blir spydiga mediekommentarer om att det inte var något särskilt, men så mycket mer är det inte. Då är det viktigare att hon börjar funka bättre i tv. Det är en ytlig synpunkt, men ändå viktig. Om man är partiledare på så hög nivå, och särskilt oppositionsledare, då måste man funka i tv. Det är jätteviktigt att göra det.

Anna Kinberg Batra tycks själv ha börjat komma till insikt att hon måste bli en bättre kommunikatör. Men varför hon inte går hem i tv är en svår nöt att knäcka.

– Det är svårt att sätta fingret på vad det är men det är som hon inte riktigt bottnar i det hon säger och då slutar man lyssna. Det är lätt hänt. Det händer så många andra. Annie Lööf var likadan i början. Det känns som hon inte är riktigt med själv och jag som är en jätteintresserad lyssnare av henne har ändå jättesvårt att hålla koncentrationen uppe, säger PM Nilsson om Anna Kinberg Batra.

Moderaterna behöver revideras

Vad gäller hennes sommartal i sig, och inför valtiderna som väntar, anser Di:s politiske redaktör att Anna Kinberg Batra precis som sin företrädare Fredrik Reinfeldt bör göra en revidering av Moderaterna så att man som lyssnare får veta hur det har varit, vad som inte har varit bra och vad som ska bli bättre och hur det ska gå till.

 – Det är ett slags kris i hur hon ser på regeringsfrågan och på Sverigedemokraterna. Där bör hon hitta ett förhållningssätt som fungerar och räta ut det. Nu tror inte jag hon kommer göra det i morgon, men det skulle partiet behöva göra, säger PM Nilsson.

Anna Kinberg Batra vill inte avslöja något om sitt tal i förväg, eller göra antydningar om vad det kommer att handla om.

– Det är bara att vänta tills i morgon. Jag har ingen ledtråd. Visst är det spännande, säger Kinberg Batras pressekreterare Ina Kokalari.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!