Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ödesdygn i jättebranden: “Då får vi stora problem”

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brandhärjad skog vid Trängslet. Nya svårigheter hotar släckningsarbetet när regn, åska och tilltagande vindar drar in. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från stekande sol och torka – till regn, åska, blixtnedslag och tilltagande vindar. 

Nu väntar ett ödesdygn för räddningsmanskapet kring det hårt brandhärjade Trängslets skjutfält i Dalarna:

– Om det under lördagen blir väldigt kraftiga vindar och samtidigt åska – då kan inte helikoptrarna lyfta. Då får vi väldigt stora problem, säger räddningschefen Johan Szymanski. 

Vid niotiden på fredagsmorgonen rasade 17 bränder i terräng runtom i Sverige. Enligt SOS Alarm finns fem utfärdade VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) till följd av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet – däribland kring Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna.

– Det såg försiktigt positivt ut under torsdagen, och vi hoppas att det ska göra det i dag också. Men vi vet samtidigt att det blir väldigt varmt, säger Johan räddningschefen Johan Szymanski på plats i Älvdalen.

Ny stekhet dag i Älvdalen

Just kring skjutfältet i Trängslet väntas sol och 30-gradiga temperaturer under fredagen. 

Men under det kommande dygnet väntas vädret skifta karaktär. Under morgondagen väntas byvindar – något som försvårar släckningsinsatsen ytterligare.

– Det är vid dessa tillfällen som vi tidigare har haft de riktigt svåra dagarna. 

– Lördagen känns riktigt tuff. Det känns lite som en ödesdag. 

"Känns ovisst"

Johan Szymanski betonar att det kommande dygnet känns ovisst.

– Framför allt eftersom det är väldigt varmt, i kombination med kraftig vind. Vindbyar uppåt 13-14 sekundmeter innebär att branden kan flytta sig 13-14 meter i sekunden i värsta fall. Då går det fruktansvärt fort. Det är svårt att få stopp. Det är framför allt vinden som är den bidragande orsaken till att det kan bli riktigt besvärligt. 

Andra faror som lurar

Men det finns även andra faror som är på väg in över landet – regn och åska:

– Regn är bra, men om det under lördagen blir väldigt kraftiga vindar och samtidigt åska kan inte helikoptrarna lyfta.  Då får vi ingen hjälp från luften, då står vi inför väldigt stora problem. Det är därför vi ser det här som ett ödesdygn. Det kan hända mycket i morgon.