David Camerons Storbritannien har ställt en rad krav på EU. Foto: Andy Rain / Epa / TTDavid Camerons Storbritannien har ställt en rad krav på EU. Foto: Andy Rain / Epa / TT
David Camerons Storbritannien har ställt en rad krav på EU. Foto: Andy Rain / Epa / TT
Stefan Löfven har sagt att Sverige accepterar kompromissen om det krävs. Foto: Anna SvanbergStefan Löfven har sagt att Sverige accepterar kompromissen om det krävs. Foto: Anna Svanberg
Stefan Löfven har sagt att Sverige accepterar kompromissen om det krävs. Foto: Anna Svanberg
Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/APAngela Merkel. Foto: Markus Schreiber/AP
Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/AP
Mötet pågick inpå småtimmarna. Foto: Martin MeissnerMötet pågick inpå småtimmarna. Foto: Martin Meissner
Mötet pågick inpå småtimmarna. Foto: Martin Meissner

Ödesdagen för EU – nu avgörs framtiden

Publicerad

BRYSSEL. Toppmötet i Bryssel skulle handla om "brexit" Storbritanniens hot att lämna EU.

Men fokus hamnade på flyktingkrisen.

Efter en sex timmar lång middagsdiskussion meddelade EU:s rådsordförande Donald Tusk att EU planerar ett extrainsatt möte med Turkiet.

På en presskonferens i natt kallade Sveriges statsminister Stefan Löfven flyktingkrisen för "den största uppgift som unionen tagit sig an sedan den skapades", enligt TT.

Ödesmötet i Bryssel pågick under natten och sent på småtimmarna kallade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk stats- och regeringscheferna till enskilda krismöten.

– Vi är överens om att vår gemensamma handlingsplan med Turkiet är av största vikt, sa Donald Tusk enligt TT och fortsatte:

– Därför tänker vi hålla ett särskilt möte med Turkiet i början av mars.

Datumet för mötet blir troligen den 5 mars, enligt uppgifter till Reuters.

– Vi har gjort en del framsteg, men mycket återstår att göra. Nu kommer jag att hålla ett antal bilaterala samtal med premiärminister Cameron, president Hollande, premiärminister Sobotka och premiärminister Michel. Jag önskar er en god och lång natt, sade Tusk efter middagsdiskussionen.

På sin presskonferens efter toppmötet sa Sveriges statsminister Stefan Löfven enligt TT:

– Vi har haft en framgång i arbetet i och med att nu skrivs principen in att asylsökande inte har rätt att välja vilket land de söker asyl i.

Det var på torsdagseftermiddagen som EU-ledarna satte sig för årets första toppmöte i rådsbyggnaden Justus Lipsus i Bryssel. Två frågor stod då på dagordningen: Storbritannien och migrationen.

Cameron: "Viktigt jobb"

Storbritanniens premiärminister David Cameron har inför ödesmötet ställt en rad krav på förändringar, och en förmodad uppgörelse ska ligga till grund för en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap för britterna. En sådan folkomröstning kan hållas redan vid midsommar.

När Storbritanniens premiärminister David Cameron anlände till Bryssel inför toppmötet, gjorde han ett kort uttalande.

– Vi har ett viktigt jobb att göra i dag och i morgon, och det kommer att bli tufft. Jag kommer att slåss för Storbritannien, konstaterade han, och fortsatte:

– Om vi når en bra överenskommelse kommer jag att acceptera den, men jag kommer inte att ta den om den inte möter våra behov. Det är mycket viktigare att det blir rätt än att det går snabbt.

Vid 18.30-tiden talade han till de andra EU-ledarna och redogjorde för det stora missnöjet på hemmaplan.

"Har många goda sidor"

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lade för drygt två veckor sedan fram förslag till en ny överenskommelse som ska säkra Storbritanniens framtid i EU, inom fyra områden: Konkurrenskraft, ekonomisk styrning, suveränitet och sociala förmåner och fri rörlighet.

Ett av de mest kontroversiella förslagen går ut på att Storbritannien ska få möjligheten att dra i en "social nödbroms" i praktiken stoppa eller minska bidrag som andra EU-medborgare får när de arbetar i landet.

– Paketet har många goda sidor, men det har ändå inte tagits emot väl, konstaterade David Cameron i kväll, enligt en initierad EU-källa.

David Cameron redogjorde sedan för de viktigaste punkterna i den kommande uppgörelsen.

Vill ha en annan tidsperiod

Enligt uppgifter till Expressen ska de så kallade Visegradländerna Tjeckien, Polen, Slovakien och Ungern ha protesterat mot Camerons förslag om att nödbromsen ska gälla i 7 år + 3 år + 3 år.

De vill i stället att tidsperioderna ska vara 3 år + 1 år + 1 år.

Statsminister Stefan Löfven ska under toppmötet ha sagt att det största bekymret för Sveriges del är den sociala nödbromsen. Enligt en EU-känna ställde han bland annat frågan om hur det eventuellt ska gå beslutas om en ny period.

Statsminister Stefan Löfven deltog i flera förmöten i Bryssel inför det avgörande toppmötet. Han anlände till Justus Lipsus vid 16-tiden, och betonade då flera gånger vikten av att Storbritannien blir kvar i EU.

– Det är viktigt för EU, det är viktigt för Sverige, att de stannar kvar i EU.

Vad händer annars?

– Det skulle vara en stor skada för EU. Det vi inte behöver nu är ett försvagat och splittrat EU, när vi har en situation med den allvarligaste flyktingkrisen sedan andra världskriget och vi har ett Ryssland som agerar allt mer aggressivt.

Men Storbritannien är ett av Europas rikaste länder?

– Man kan alltid diskutera deras motiv för detta, men nu är vi där vi är med förslag som ska diskuteras mer i detalj. Min ambition är att vi ska nå en överenskommelse.

Brittisk nej skulle ge stora konsekvenser

Ett nej till EU i folkomröstningen skulle få stora konsekvenserna för hela den Europeiska unionen, menar även tidigare utrikesministern Carl Bildt.

– Det är synnerligen viktigt att det blir en uppgörelse. Allra helst nu för att göra en folkomröstning i juni möjlig, säger Bildt till Expressen.

Bildt tror att risken för att det blir ett nej är 50/50.

– Folkomröstningen kommer att avgöras av vad som händer under de sista tio dagarna. Då kommer vad som sagt eller inte sagts i dessa dagar att vara bort glömt.

Vad skulle ett nej betyda för EU:s del?

– Det vore mycket allvarligt för oss alla. Ett splittrat Europa blir ett svagare och därmed också ett farligare Europa. Det är ett avgörande intresse för Sverige att de förblir i EU.

Moderater och Socialdemokrater överens

I den frågan tycker de svenska Moderaterna och Socialdemokraterna likadant.

– Det är bra för Sverige, för jobben och konkurrenskraften, och för Europa i stort – om Storbritannien stannar. Så jag hoppas att vi når en överenskommelse. Där är jag rörande överens med Stefan Löfven, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfvens budskap till de andra EU-ledarna inför toppmötet:

– Att vi ska försöka anstränga oss, men vi måste också stå upp för de värden som EU bygger på – och det är inte minst fri rörlighet och likadana villkor.

Hur ser du på möjligheterna att nå en uppgörelse?

– Jag tror att de flesta vill göra det, men det måste vara så att båda ska gå härifrån med en bra lösning. Det är viktigt att Storbritannien blir kvar, men att EU inte försvagas.

Enligt uppgifter till Expressen presenteras en uppgörelse med Storbritannien tidigast på fredagsförmiddagen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har flaggat för att han tänker kalla enskilda stats- och regeringschefer till bilaterala överläggningar om detta under natten till fredagen.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen satte sig EU-ledarna för middag på plan åtta i rådsbyggnaden. Då skulle flyktingkrisen – återigen – diskuteras. Vid 02.30 kom beskedet om att ett nytt toppmöte med Turkiet ska hållas.

 

Läs också:

LEDARE: Fjäska hellre för britterna än för Fiji

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag