Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya smällen: Johnson tvingas be om mer tid

Brexit: På lördagen röstade det brittiska parlamentet om premiärminister Boris Johnsons brexitavtal som har godkänts av EU.
Boris Johnson i parlamentet på lördagen.Foto: JESSICA TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May i debatten.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det brittiska parlamentet körde över Boris Johnson.Foto: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR / E / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker i torsdags.Foto: ZHENG HUANSONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Parlamentet har satt käppar i hjulet för Boris Johnson.

Omröstningen av hans utträdesavtal skjuts upp, efter att parlamentet på lördagen röstat för att de vill förlänga brexit. 

Boris Johnson har skrivit till EU och bett om en senarelagd brexit – men han har inte signerat brevet. 

Han har också skickat ett separat brev där han uppmanar EU att inte gå med på Storbritanniens krav. 

När Boris Johnson blev premiärminister lovade han att göra verklighet av brexit.

På lördagen samlades ledamöterna i det brittiska parlamentet för att rösta om premiärminister Boris Johnsons brexitavtal. 

Men omröstningen av Johnsons avtal sköts upp. Det på grund av att parlamentet i stället röstade för det så kallade Letwin-tillägget, som vill försena utträdet ur EU – om inte alla förberedelser kring lagen i Storbritannien hinns med i tid. 

Det blev en jämn omröstning – 322 röstade för en förlängning och 306 röstade emot. 

Tillägget innebar att Boris Johnson måste följa den så kallade Benn-lagen, vilken tvingade honom att skriva till EU för att be om en förlängning av brexit, skriver The Guardian. 

– Jag kommer inte att förhandla om att försena utträdet ur EU och lagen tvingar mig inte heller att göra så, sa Boris Johnson i parlamentet. 

Det möttes av protester från oppositionen, som menade att han måste följa lagen. 

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn hävdade att Boris Johnson inte kunde använda hotet om en avtalslös brexit för att utpressa ledamöterna. 

Boris Johnson valde då en ovanligt slug taktik för att knäcka sina motståndare.

Förloppet på lördagen:

Ledamöterna i det brittiska parlamentet samlades på lördagen för att ta ställning till Boris Johnsons utträdesavtal, som han förhandlat fram och fått godkänt av EU-kommissionen. 

 

Innan det hann bli en omröstning av avtalet röstade dock parlamentet igenom det så kallade Letwin-tillägget. 

 

Tillägget innebär att Boris Johnson måste be EU om mer tid – om inte alla förberedelser av utträdeslagen hinner komma på plats i Storbritannien i tid. 

 

Då tillägget röstades igenom ansåg inte regeringen att det fanns någon mening att rösta om utträdesavtalet i dag. Det kommer i stället att göras under kommande vecka. 

 

Boris Johnson vidhåller dock att Storbritannien kommer att lämna unionen den 31 oktober. 

Trots premiärministerns ord har han skrivit till EU och bett om en senarelagd brexit – men utan att ha signerat brevet.

Sammanlagt har Boris Johnson skickat tre brev: 

Ett med formalia där Storbritannien ber om att få brexit senarelagd. Det brevet har Boris Johnson inte signerat. 

https://twitter.com/ShippersUnbound/status/1185676837810257925

I det andra brevet tydliggör Boris Johnson att det första brevet inte kommer från regeringen – utan från parlamentet. 

I det tredje brevet förklarar han varför han inte vill ha en senarelagd brexit. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har fått brevet. På Twitter skriver han:

”Begäran om förlängning har just anlänt. Jag kommer nu att börja rådgöra med EU-ledarna om hur vi ska agera”. 

Boris Johnson skrev efter omröstningen ett brev till alla ledamöter i det brittiska parlamentet. I brevet, som Sky News har tagit del av, skriver han att han inte kommer att förhandla om en förlängning av brexit med EU. 

”Jag kommer att säga till EU vad jag har sagt till det brittiska folket under mina 88 dagar som premiärminister: ytterligare fördröjning är ingen lösning”, skriver han. 

https://twitter.com/eucopresident/status/1185628435554734080

Boris Johnson kommer nu att lägga fram sitt förslag för omröstning under kommande vecka. Utträdesavtalet godkändes redan i torsdags av EU-kommissionen.

Letwin-tillägget kommer från ledmoten Oliver Letwin, tidigare konservativ men numera oberoende. Oliver Letwin kommer att rösta för Boris Johnsons utträdesavtal. Efter att hans eget tillägg gått igenom kan han nu rösta för utträdesavtalet med vetskap om att om lagen i Storbritannien inte kommer på plats i tid, så kommer landet inte krascha ut ur EU utan avtal, menar han enligt The Guardian. 

Reuters rapporterar att det var första gången sedan 1982 som Storbritanniens folkvalda kallades till Westminsterpalatset på en lördag. Då var det Falklandskriget som avhandlades.

Nordirländarna tänker rösta nej till Johnsons avtal 

Inför lördagens omröstning sa Jeremy Corbyn: 

– Premiärminister Boris Johnsson har förhandlat om avtalet till det värre. 

– Detta avtal skulle vara en katastrof för brittiska arbetare och skulle underminera ekonomin. Avtalet kommer leda till fler kostnader mellan EU och Storbritannien.

Nordirländska Democratic Unionist Party, DUP, motsatte sig utträdesavtalet – liksom resten av de tre största oppositionspartierna.

DUP är vanligtvis allierade med Torypartiet, men partiledaren Arlene Foster har låtit meddela att det nuvarande brexitavtalet riskerar att påverka Nordirland negativt.

Nordirlands skepsis har utvecklats till en av de svåraste nötterna att knäcka för Boris Johnson. Med IRA-konflikterna färska i minnet fruktar många nordirländare nya splittringar om man separeras från Irland, samtidigt som frågan om tullavgifter skapar oro för hårda slag mot industri och handel.

Regeringen har målat upp en bild av att valet står mellan att antingen acceptera avtalet eller tvinga Storbritannien att krascha ut ur EU. Tvingas man till det sistnämnda väntar en splittrad västvärld, skadad global tillväxt och våld i Nordirland, menar man.

Mats Larsson: ”Johnson måste begära en förlängning”:

Parlamentet har satt käppar i hjulet för Boris Johnson när de röstade om en förlängning av brexit.

Hur påverkas din nätshopping av brexit?

Tullverket förklarar vad brexit kan innebära för svenska konsumenter.