Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Odenbergs kritik mot M-ledarens utspel

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg vädrar i ett inlägg på Facebook sin kritik mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, efter förra veckans utspel.
Foto: Sven Lindwall
Anna Kinberg Batra.
Foto: IBL

"Det vore kul om polletten någon gång ville trilla ner".

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg vädrar i ett inlägg på Facebook sin kritik mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, efter förra veckans utspel.

Centerpartiets Annie Lööf sa direkt nej, liksom Liberalerna.

Men det var inte bara alliansledarna som häpnade över den plötsliga omsvängningen som också innebär att Moderaterna nu vill börja samtala med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Enligt en opinionsmätning från Novus tycker bara knappt hälften av moderatväljaren att den nya linjen är bra, tre av tio tycker förslaget är dåligt.

Nu kommer också kritik från de egna leden.

Lång Facebook-inlägg

Mikael Odenberg, sedan december styrelseordförande för Karolinska institutet, vädrar sina åsikter i ett långt inlägg på Facebook. Tidigare försvarsministern konstaterar att man måste respektera förhållandet att väljarna har röstat in SD i riksdagen, "hur illa man än tycker om partiet".

"Men kärnan i AKB:s utspel var inte detta. Det var i stället att alliansen bör lägga ett gemensamt budgetförslag och därmed framkalla en regeringskris. Det är en besynnerlig ståndpunkt, eftersom en alliansregering inte kan existera i dagens parlamentariska läge utan SD:s aktiva stöd, vilket i praktiken förutsätter den organiserade samverkan med SD som inget alliansparti säger sig vilja ha", skriver Odenberg och fortsätter:

"Än mer besynnerligt ter sig utspelet, eftersom såväl M som övriga allianspartier hittills fortsatt att arbeta inom DÖ:s tankeram dvs. att medvetet avstå från att delta i riksdagens budgetarbete (och att tvinga regeringen att göra sig beroende av V). Att äntligen slutgiltigt göra upp med DÖ handlar faktiskt varken om SD eller om att man till varje pris måste framkalla en regeringskris. Det handlar om att bedriva en konsekvent och heltäckande oppositionspolitik, snarare än om att strö tillkännagivanden och KU-anmälningar omkring sig. Det vore kul om den polletten någon gång ville trilla ner."

Anna Odenberg, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, kommenterar:

"Anna Kinberg Batra har gett besked om att Moderaterna vill att Alliansen bör lägga fram en gemensam budget så snabbt som möjligt. Jag känner ett stort stöd för beskedet bland moderater i hela landet. Men jag har respekt för att det finns de som kan tycka annorlunda."

Expressen har sökt Mikael Odenberg och Anna Kinberg Batra för en kommentar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.