Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Odenberg stöttas nu av Sven Otto Littorin

Sven Otto Littorin. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Mikael Odenberg, före detta försvarsminister. Foto: Sven Lindwall

Kritiken mot Anna Kinberg Batras SD-öppning växer.

Tunga moderatnamn – tidigare ministrarna Mikael Odenberg och Sven Otto Littorin – går emot partiledaren och vill hellre regera med S.

"Odenberg öppnar Pandoras ask och släpper ut en enorm elefant i det politiska rummet. Det gör han rätt i", skriver Littorin på Facebook.

Det var på DN Debatt på söndagen som Mikael Odenberg krävde tydliga besked från Moderaterna i regeringsfrågan – och framförde att han tycker att partiet bör överväga att regera tillsammans med Socialdemokraterna.

Han vill inte se en alliansregering som är beroende av SD.

"Det är inte en framkomlig väg. Regeringen skulle då behöva få aktivt stöd av SD i varje votering", skrev Odenberg.

Nu får den tidigare försvarsministern stöd av den tidigare arbetsmarknadsminister, Sven Otto Littorin.

"Odenberg öppnar Pandoras ask och släpper ut en enorm elefant i det politiska rummet. Det gör han rätt i. Utgångspunkten är nämligen den bästa tänkbara: fokus på bollen", skriver Littorin på Facebook.

Littorin: Göra upp med "ärkefienden", för landets bästa

Han skriver vidare att Sverige står inför enorma strukturella utmaningar. Integration, skolan, vården, polisen är några exempel han tar upp.

"I ett sådant läge måste man förstås ställa sig den grundläggande frågan: hur åstadkommer vi bäst de långsiktigt hållbara lösningar som bäst tillvaratar landets och medborgarnas intressen? Och det finns i grunden bara två alternativ: de sega, besvärliga och komplicerade lösningar som ligger i den politiska ingenjörskonstens; eller populistiska enkla lösningar som riskerar att kasta in landet i kaos decennier framöver."

Enligt Littorin pekar Odenberg på att Sverige har två val: Pragmatism eller populism.

"Pragmatiker och populister"

"Till syvende og sist kanske det inte finns något annat val än att göra upp med "ärkefienden", för landets bästa. Men det finns betydande invändningar mot resonemanget", skriver Littorin.

Han har dock tre invändningar med ett samarbete mellan M och S. För det första, om det i stället för en kamp mellan "höger och vänster" blir en mellan "pragmatiker och populister" så tror han att väldigt många i och utanför politiken kommer känna sig vilsna. För det andra så krävs det att de som ingår i uppgörelsen verkligen kan samarbeta utifrån en pragmatisk utgångspunkt och en tydlig vilja att hitta gemensamma svar.

Den tredje invändningen till samarbetet är det skulle främja de populistiska krafterna utanför; framför allt SD och V.

Anna Kinberg Batra: Moderaterna beredda att ta ansvar

M-ledaren Anna Kinberg Batra vill inte ge några konkreta besked om ett framtida samarbete med S.Foto: Björn Lindgren /TT

Littorin tycker dock att de positiva aspekterna av ett samarbete överväger riskerna med det. "Bör Moderaterna/Alliansen göra upp med S? Ja, det tycker jag. Om innehållet i en överenskommelse är tillräckligt bra. Formen för en sådan överenskommelse kan diskuteras. Likaså vad som ska anses vara "tillräckligt bra". Det är innehållet som avgör", avslutar han sitt inlägg.

Även M-politikern och tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson ställer sig bakom Odenbergs förslag. "Anna och Moderaternas nuvarande partiledning har haft modet att föra upp en ohållbar situation till praktisk prövning. Och att hantera ett utgångsläge som de ärvt. Vart allt detta bär vet ingen men viktigt som Mikael gör; pröva detta utifrån de stora reformbehov som nuvarande regering inte mäktar med. Delvis för att de inte förmår och mycket för att de inte förstår - eller får, givet det parlamentariska läget", skriver hon på Facebook.

M-ledaren Anna Kinberg Batra vill inte ge några konkreta besked om ett framtida samarbete med S.

– Moderaterna vill göra Sverige starkare och söker därför mandat för en ny alliansregering och för att byta ut Stefan Löfven. Varken SD eller V, som båda har auktoritära rötter, är aktuella att regera med. Jag vill hålla ihop alliansen även efter valet och då är Moderaterna beredda att ta ansvar, har hon tidigare sagt i en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.