Mats Odell fruktar att KD ska förlora sin plats i Sveriges riksdag i nästa val om ingenting görs. "Vi måste bli tydligare", säger Odell. Foto: Cornelia Nordström
Mats Odell fruktar att KD ska förlora sin plats i Sveriges riksdag i nästa val om ingenting görs. "Vi måste bli tydligare", säger Odell. Foto: Cornelia Nordström

Odell: Om ingenting görs kommer vi att åka ur riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Mats Odell tycker att Kristdemokraterna har blivit ett "socialdepartementalt parti". Det är hög tid att bli bredare och tydligare, anser utmanaren om partiledarposten.
- Om ingenting görs kommer vi att åka ur Sveriges riksdag, säger Odell i Ekots lördagsintervju.
Göran Hägglund har starkare stöd i partidistrikten, men Odell räknar med att stödet för honom växer sig starkare i lokalavdelningarna. Saken avgörs på rikstinget i januari.
På lördagen presenterade Odell i en debattartikel i Svenska Dagbladet den politik han vill bedriva som partiledare. Han vill bland annat se en blocköverskridande energiuppgörelse. Han slår också ett slag för klassiska KD-frågor som sätter familjen i centrum.
– En fundamentalistisk arbetslinje får inte ta över barnperspektivet, sade han i Ekots lördagsintervju.

Förlorade mininsterposten

Odell blev av med sin ministerpost efter valet 2010, men betonar att partiledarambitionen inte har med missnöje över den saken att göra.
– Vårt parti ligger nu klart under fyraprocentsspärren. Om ingenting görs kommer vi att åka ur Sveriges riksdag.
– Vi ska absolut inte bli ett smalt och snipigt moralkonservativt parti. Det är det som driver mig och inte någon slags revansch för att jag inte är statsråd.
Med honom bakom rodret väntar tuffare förhandlingar med alliansens övriga partier.
– Jag tror inte på den tysta diplomatin här, sade Odell i radiointervjun.
TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag