Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Observatörer ska övervaka det svenska valet

Valsedlar (arkivbild).
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Valaffischer i Stockholm.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången kommer internationella observatörer att övervaka ett svenskt val.

Två utsända från OSSE ska kontrollera att allt går rätt till den 9 september, uppger Sveriges Radio.

Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, har redan haft ett team på plats för att se om det finns ett behov att skicka observatörer till det svenska valet. De träffade bland annat representanter för medierna, partierna och valarbetare.

Nu har OSSE beslutat att två personer ska skickas till Sverige när svenskarna går till valurnorna söndagen den 9 september.

Vill kolla finansieringen

Tidigare har OSSE mest fokuserat på nyare demokratier. Men nu är det Sveriges tur. 

Det man ska titta närmare på här är bland annat hur valkampanjerna finansieras, uppger Thomas Rymer, talesperson för OSSE för Sveriges Radio.

– Man har också förstått att det funnits problem med hur valsedlarna placerats i vallokalerna. De har inte varit tillräckligt skymda för att valhemligheten ska kunna garanteras och man har också förstått att det ibland inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i framför allt vallokaler i glesbygden säger han vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.