Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Observatörer kritiserar det amerikanska valet

Observatörerna är i stort sett nöjda med hur valet gick till, men riktar viss kritik mot myndigheterna. Här en vallokal i Tennessee. Foto: J. Miles Cary/AP

Internationella valobservatörer är kritiska mot hur valet i USA genomfördes.

I ett uttalande anmärker man bland annat på att 50 miljoner röstberättigade inte var registrerade samt att vissa stater hotade att gripa internationella observatörer som tog sig in vallokaler.

Tror du att valet USA gick rätt till?

Valobservatörerna från OSSE har kommit med sin dom över presidentvalet i USA.

Organisationens utsända är i stort sett nöjda med hur valet förrättades, men man har också kritik mot amerikanska myndigheter, främst på delstatsnivå.

Enligt ett uttalande är man kritisk mot att vissa stater gjorde tillägg till lokala vallagar bara några veckor innan valet, vilket gjorde det oklart vilken regel som gällde.

Många fick inte rösta

OSSE är också kritisk mot att många medborgare inte tilläts att rösta.

I uttalandet tar man upp att 5,9 miljoner personer som är dömda för brott utestängdes från valet. 2,6 miljoner av dessa hade dessutom avtjänat sina straff.

OSSE kritiserar vidare att 50 miljoner väljare inte var registrerade för att rösta.

Observatörer hotades

Organisationen tar också upp att vissa stater inte tillät internationella valobservatörer att komma in i vallokalerna.

I vissa fall – bland annat i Texas – hotades internationella observatörer med att de skulle gripas om de försökte ta sig in i vallokalerna.

OSSE poängterar samtidigt att ett stort antal nationella observatörer – framför allt i nyckelstater som Ohio – bidrog till att valet blev transparant och tillförlitligt.

– Det finns allvarliga bekymmer med saker som rösträtten, röstlängder, öppenheten kring finansieringen av valkampanjer, kontrollräkning och de internationella observatörernas möjligheter, säger ledaren för OSSE:s observatörer, Daan Everts enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.